Lihatooted hakkavad maitsetugevdajast priiks saama

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usalda, aga kontrolli: enne ostu sooritamist uuri tähelepanelikult, mida toode sisaldab!
Usalda, aga kontrolli: enne ostu sooritamist uuri tähelepanelikult, mida toode sisaldab! Foto: Mihkel Maripuu

Head uudised! Lihatööstused on hakanud loobuma kunstlikust lõhna- ja maitsetugevdajast E621.

E621 ehk naatriumglutamaat on valge kristalne pulber, mis tekitab sööjal õgimisefekti – toit on nii meeldiva lõhnaga ja nii maitsev, et viib lausa keele alla. Tahaks süüa veel ja rohkem!

Ometi peab meeldiva maitse eest maksma lõivu – isu kasvamine tähendab ju sedagi, et rasvumise tõttu tõuseb kehakaal ning südamehaigused pole mägede taga.

Ent see pole ainus häda. Peapööritus ja tugev peavalu, allergia, rindkere ja kaela halvav õhetav kuumatunne, seedehäired, ajukasvaja, isegi pimedaks jäämine ja dementsus – võimalike tervisekahjustuste nimekirja võiks veelgi jätkata.

«Teeme seda lähtuvalt tarbija soovidest ja toitumisspetsialistide soovitustest,» põhjendab Rakvere lihakombinaadi juhatuse esimees Anne Mere, miks kaob naatriumglutamaat järjest enamatest toodetest. Ta nendib, et tootjale tähendab see ajamahukat ja kulukat arendusprotsessi, tagamaks tarbijale jätkuvalt toodete harjumuspärane maitse ja hinnatase.

Samas kinnitab ta, et E621 kasutamine on Euroopa Liidus normidega reguleeritud ja ületarbimisega seotud probleemid seetõttu välistatud (valmistoote ühe kilo kohta võib kasutada kuni 10 grammi glutamaate – toim).

Mere sõnul pole kunstlikku lõhna- ja maitsetugevdajat kunagi kasutatud Rakvere doktorivorstis, juustuvorstis, verivorstis, tooretes grillvorstides, lihapallides jm. Uusi tooteid, nagu äsja turule jõudnud suitsusinkide sari, püütakse arendada juba E621-ta.

Atria Eesti Jussi E-ainevabad viinerid, on juba läbinud uuenduskuuri – liha on neis varasemast rohkem. «Müük on mitu korda kasvanud,» nendib firma tootejuht Arnika Ambos. Ta lisab, et Maks & Mooritsa, Wõro ja VK täislihasinkides puudub E621 juba oktoobrist.

«Järk-järgult oleme püüdnud E621-st loobuda ka teistes lihatoodetes. Näiteks ei sisalda ükski VK sink, kaasa arvatud keedusingid ja Maks & Mooritsa «Kerge» sarja keedusingid, naatriumglutamaati,» selgitab Ambos. «Juba eelmisel hooajal olid kõik meie verivorstid ja paljud talvepraed, šašlõkid ja marineeritud lihad säilitusainete- ja E621-vabad.» 

Millega aga kurikuulsat naatriumglutamaati asendatakse? «Eks saab ju ka looduslikke lõhna- ja maitsetugevdajaid kasutada,» sõnab Saaremaa lihatööstuse peatehnoloog Malle Mägi ja kinnitab, et ka nende ettevõttes on võetud suund E621-st vabanemisele.

«Looduslikud lõhna- ja maitsetugevdajad, näiteks pärmiekstrakt, tõstavad küll pisut toodete hinda ja mingil määral muutub ka maitse, aga mitte oluliselt.» Mägi rõhutab, et looduslik lõhna- ja maitsekooslus sünnib koostöös maitseainefirmadega, kellelt tööstused maitseainesegud tellivad.

Otepää väikese lihatööstuse Edgar juht Maie Niit kinnitab, et nemadki on juba ammu paljudest «kunstasjadest» loobunud, ja loetleb: sült, pasteedid, maksavorst, verikäkk, verileib, seapearulaad. «Tuleb teha nii, nagu tarbija tahab ja kuidas on tervislikum,» põhjendab ta.

Viimati sai naatriumglutamaadivabaks rohelise herne ja porgandiga kamararull ning keefirimarinaadis grill-liha «Amore». Edgari täissuitsuvorstis kasutatakse aga vaid nitritit. «Oleme kunagi nitritistki loobunud, aga halli vorsti ei osta mitte keegi. Nii et ega ilm meie järgi pööra, meie peame ilma järgi pöörama.»

Toitumisnõustaja Angelika Erin ütleb, et E621-st loobumist ootas ta teadliku inimesena juba ammu. «Loodetavasti ei kavalda tootja tarbija teadlikkust üle, lisades tootesse mõne teise maitsetugevdaja, näiteks E622-625. Tuttav ostis Soomest Maggi veiseliha puljongikuubikud, mille peal oli reklaam, et need ei sisalda E621, see-eest aga sisaldasid magneesiumglutamaati E625, mis on samuti maitsetugevdaja,» hoiatab Erin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles