Sebe võttis kasutusele juba kolmanda ratastoolibussi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Sebel on nüüd kokku 3 ratastoolibussi, milles on spetsiaalne invatõstuk, millega ratastoolisreisijaid hõlpsalt ja mugavalt bussi saab paigutada.
 


Täna Ülemiste keskuse ees toimunud esitluse käigus prooviti tõstukit mitmel korral, reisijad jäid sellega rahule.

Bussijuhid on läbinud liikumispuudega inimese abistamise ning tõstuki käsitlemise koolituse. Lisaks harjutanud ratastooli kinnitamist ning ökonoomset ja sujuvat sõidustiili.

Invatõstukiga bussid maksavad 20 000 eurot rohkem kui tavalised. Tõstukit ise ehitada ei saa, sest see eeldaks bussikonstruktsiooni muutust ja kere lõikamist. Üks ratastoolikoht võtab ära neli tavakohta. Sügava puudega 16-aastased ja vanemad isikud reisivad ratastoolibussiga tasuta.

«SEBE püüab muuta bussiga reisimise kättesaadavaks ja mugavaks võimalikult suurele osale ühiskonnast. Soovime, et inimesed üha enam jätaksid auto koju ja saaksid mugavalt oma reisid tehtud bussiga. Uued ratastoolibussid hakkavad liikumispuudega inimeste vajadusi rohkem arvestama. Sebe saadab bussi sellele liinile, mida liikumispuudega inimene vajab, kas näiteks Tallinnast Narva või Haapsallu, Tartust Pärnusse või Rakverre,» selgitas Sebe juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

Ratastoolikoht on vaja ette broneerida hiljemalt 48 tundi enne soovitud reisi väljumisaega. See on kriitiline aeg, et garanteerida teenuse osutamine. Buss vajab ka hoolduspäevi. Broneerimiseks tuleb teatada reisija nimi, kontakttelefon, ratastooli tüüp, vajadus tavabussiistme järele (võib istuda mõlemas), saatja olemasolu ning reisi alg- ja lõpp-peatus.

Ratastooli tõstukit avab, kasutab ja sulgeb ainult bussijuht. Vastavalt ratastooli tüübile bussijuht kas sõidab kaasa või sõidutab reisija üles. Ratastool koos reisijaga peab olema vähemalt kahe pingutiga põranda külge kinnitatud.

Ratastooli kinnitab juht, vajadusel küsides reisijalt luba või selgitusi. Reisija peab olema turvavööga kinnitatud. Sületeenust võib bussijuht liikumispuudega reisijale osutada reisija soovil ning omal vastutusel. Aega võtab pealeaitamine 8 - 10 minutit, mahaaitamine vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles