Toiduohutusamet andis ka Valiole valusa löögi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valio Gefiluse tooteperekond.
Valio Gefiluse tooteperekond. Foto: Valio

Eelmisel nädalal avaldas Euroopa toiduohutusamet oma hinnangu Valio Gefiluse sarja toodetes kasutatava LGG-bakteri väidetavale tervistavale toimele. Ameti hinnangul pole selline positiivne toime piisavalt tõestatud.

Valio väitel aitab piimhappebakter LGG nii lastel kui täiskasvanutel säilitada vastupanuvõimet soolestikus pesitsevate haigustekitajate vastu. Selle tõenduseks esitas firma ametile 86 uuringut, neist 45 puhul uuriti bakteri toimet ka inimeste peal.

Toiduohutusameti teadlastekogu vaatas uuringud läbi ja leidis, et neist olid asjakohased viis. Neist vaid ühes suudeti näidata seost LGG tarvitamise ja soolenakkuste tekkimise vahel. Relevantseks ei pidanud teadlased näiteks materjale, mis käsitlesid bakteri tarvitamise mõju antibiootikumidega ravikuuri ajal.

Valio hinnangul on nende terviseväite tagasilükkamine vastuolus esitatud materjaliga ning kindlasti esitab firma ametile 30 päeva jooksul kaebuse. Valio tootearendusjuht Tuula Tuure ütles, et amet ignoreeris osa uuringute tulemustest. Samuti ei suutnud amet Tuure sõnul lisamaterjali küsides end selgeks teha ning seetõttu oli ka firmal keeruline oma teadlastelt vajalikku infot küsida.

Samuti märkis Valio esindaja, et hinnang teeb neid murelikuks ning ilmselt mõjutab see probiootikumidega tegelevat teadusvaldkonda laiemaltki. Ka probiootikumidega tegelevate teadlaste seast on kostnud sarnaseid reaktsioone.

Toiduohutusameti terviseväiteid hindava teadlastekogu juht Juliane Kleiner on varem öelnud, et terviseväite tõestamiseks nõuavad nad lihtsalt heal tasemel teadust, see tähendab inimestega, piisava ja relevantse valimiga ning kontrollitud uuringuid.

Samuti on Kleiner märkinud seda, et enamik probiootikumidega seotud terviseväidetest lükatakse tagasi. Piisavat tõestusmaterjali pole ameti hinnangul ka Helluse toodetes kasutatava ME-3 bakteri ning Südamejuustus kasutatud Tensia-bakteri toime kohta.

Euroopa toiduohutusamet tegeleb Euroopa turul olevate toodete terviseväidete hindamisega Euroopa Komisjoni ülesandel. Hinnangute põhjal koostab amet lõppnimekirja terviseväidetest, mida on lubatud kasutada ja mida mitte. Nimekirja peab kinnitama ka Euroopa Komisjon ning pärast seda tohib Euroopa Liidus toodete reklaamimisel kasutada vaid nimekirja kantud väited. Uute väidete kasutamiseks peavad tootjad saama EFSA heakskiidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles