Lapsehoidjatele esitatavad nõuded lihtsustuvad

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed mänguhoos.
Lapsed mänguhoos. Foto: Urmas Luik

Sotsiaalministeerium esitas eile kooskõlastamiseks sotsiaalhoolekande seaduse muutmist puudutava seaduse eelnõu, millega soovib lihtsustada lapsehoiuteenuse osutajale kehtestatud haridusnõudeid.


Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul lubaks haridusnõuete muutmine lapsehoidjana töötada lisaks lapsehoidja kutsetunnistuse omajatele ka inimestel, kes on lõpetanud eripedagoogika, koolieelse pedagoogika või lapsehoidja eriala, samuti sotsiaaltöö alase haridusega inimestel.

Sealjuures hakkab kõigile lapsehoidjatele kehtima esmaabikoolituse nõue. «Soovime, et kõik inimesed, kellel on sobivad teadmised laste hoidmiseks, töötada tegevusloaga teenusepakkuja juures lapsehoidjana või ise FIE-na lapsehoiuteenust pakkuda. Usun, et väljapakutud eelnõu muudab inimeste jaoks lapsehoidja leidmise lihtsamaks ja ka seda teenust pakkuvate inimeste ring suureneb,» lausus minister.

Teine eelnõuga tehtav muudatus võimaldaks määrata hooldaja täiskasvanud inimesele, kes lisaks eestkostele vajab hooldust. See muudatus avardaks kohalike omavalitsuste hooldamise korraldamise võimalusi. Hooldaja määramine eestkostetavale omavalitsuse poolt võimaldab hooldajale maksta selle töö eest toetust koos sotsiaalmaksu tasumisega.

Sotsiaalmaksu tasumine inimeste eest, kes ei saa hooldamise tõttu töötada, on hooldajatele oluline tugi. Endiselt jääb omavalitsuste hinnata, milline inimene sobib hooldajaks, millises suuruses maksta hooldajatoetust ja kas eelistada hooldusteenuseid või hooldaja määramist. Nendest omavalitsuste otsustest sõltuvad ka kulutused hooldusele.

Sotsiaalministeerium saatis eelnõu kooskõlastamiseks ja arvamuse avaldamiseks haridus- ja teadusministeeriumile, siseministeeriumile, linnade liidule ja maaomavalitsuste liidule ning tutvumiseks maavalitsustele, lapsehoidjate kutseliidule, SA-le Kutsekoda, laste hoolekandeasutuste ühendusele ja Eesti Puuetega Inimeste Kojale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles