Arst: vee all ujudes hoidke suu ja silmad kinni

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millimallikas.
Millimallikas. Foto: Egert Kamenik

Ehkki millimallikad inimestele tavaliselt suuri vigastusi ei tekita, võivad need limaskestale sattudes siiski häda teha, mistõttu tuleks vee all suu ja silmad kinni hoida.


«Käisin Kakumäel ujumas. Seal oli palju millimallikaid. Kui sukeldusin, läks kohe midagi silma, nii et see paistetas üles ja läks uduseks ning hakkaks hullult valutama. Kiirabis öeldi, et midagi sellist pole varem nähtud, sest millimallika kombits oli võrkkesta sisse sööbinud,» kirjeldas kohtumist millimallikaga Lauri Levo.

Mees sai ravi ja nüüd on tal juba parem, ehkki silm valutab endiselt. Ta soovib teisigi hoiatada millimallikate eest.

Levot ravinud silmaarst Tuuli Igalaan paanikaks põhjust ei näe, sest Eesti vetes elutsevad millimallikad inimesele tema sõnul tõsist ohtu ei kujuta ja püsivaid tervisekahjustusi ei tekita. Tavaliselt tekib nahale vaid punetus ja inimene tunneb kerget kõrvetust. Tundlikuma nahaga inimestel ja lastel võivad nähud veidi tõsisemad olla.

Hullem on tohtri hinnangul lugu siis, kui millimallikas limaskesta puutub, nagu ka antud juhul toimus. Seetõttu soovitab ta vee all suu ja silmad kinni hoida ja ka püksid delikaatsete kehaosade varjamiseks jalga jätta.

Terviseametist öeldi, et seni pole Eestis millimallikate eest inimesi hoiatada tulnud, aga teemana on need aeg-ajalt päevakorda kerkinud, eriti kui ilmad soodsad ja hoovused neid meie randadesse kannavad. Enamasti juhtub see augustikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles