Soome raadiokanal: näljas Eesti lapsed söövad puulehti

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Yle raadiouudistesaates tutvustas Soome rahvusringhäälingu Balti korrespondent Risto Vuorinen viimase aja toiduainete hinnatõusu mõju eestlastele, tuues näitena näljased lapsed, kes suvel tasuta koolilõunata jäädes kõhutäiteks puulehti söövad. Sarnase loo avaldas tegelikult esimesena Maaleht.

Ehkki paljud soomlased endiselt Eestis odavate kaupade pärast ostureisidel käivad, on viimase aja hinnavõrdlustest selgunud, et mõned kaubad on Eestis Soomega võrreldes ka kallimad, selgitab Vuorinen eile eetris olnud saates. Vuorinen sai idee Maalehes ilmunud loost, mille pealkiri oli: «Mõnes kodus on laste suviseks söögiks puulehed».

Viimase aja hinnatõus on seda valusam, et eestlaste kogukulutustest moodustavad kulutused toidule tunduvalt suurema osa kui soomlaste puhul ning sundkulutuste osa leibkonna eelarves üha kasvab.

Kuigi tänavapildis ning kauplustes ei  pruugi inimeste rahanappus esmapilgul nii dramaatiliselt silma paista, toob Vuorinen kõrgete toidukaupade hindade karmist mõjust vaesematele eestlastele saates näitena koolilapsed, kes toidupuuduse tõttu suviti puulehti sööma on sunnitud.

«Rabarber on otsas ja õunad pole veel valmis,» tsiteeris saates kajastatud üks allikatest Päästearmee Tartu korpuse kapten Ave Kalme lastelt kuuldud puulehtede söömise tagamaid.

Vuorineni sõnul on laste puulehtede söömise teema Soome meediale paari viimase nädala jooksul palju kõneainet pakkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles