Aina rohkem saadavad ettevõtted töötajaid sundpuhkusele

, Virumaa Teataja/reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Üha rohkem firmasid saadab oma töötajaid sundpuhkusele või määrab osalisele tööajale, raskustesse sattunute seas on enamasti ekspordile orienteeritud firmad.


Päevast päeva nii ettevõtete kui töötajatega tegelev tööinspektsiooni Ida inspektsiooni tööinspektori-juristi Ülle Kooli sõnul ei olnud aasta tagasi nii massilist töötajate sundpuhkusele saatmist ja osalisele tööajale üleminekut kui praegu, kirjutab

Virumaa Teataja.

Varem tegid seda põhiliselt ainult oma töötajaid hoida tahtnud hooajaliselt töötavad ettevõtted. Nädala alguseks oli teisel poolaastal taotluse esitanud ning tööinspektsioonilt loa saanud 11 Lääne-Virumaa ettevõtet kokku 222 töötajaga ja menetlemist ootas veel 6 ettevõtet, kes soovisid saata ühtekok180 töötajat osaliselt tasustatavale puhkusele või viia osalisele tööajale.

Põhiliselt on tegemist puidu- ja muu ehitusmaterjali tööstusega. Ülle Kooli sõnul on raskustesse sattunud just ekspordile rajatud firmad. Eriti tihedalt on taotlusi esitatud viimasel kuul.

Septembris tegi taotluse 58 töötaja osaliselt tasustatavale puhkusele üleviimiseks ka Aru Grupp AS. Ettevõtte juhataja Juhan Viise sõnul leiti siiski võimalus ja tegelikult saadeti puhkusele ainult 7 ehitustöölist. «Kõik on väga veere peal, võtame nädal korraga, ning eksport on see, mis vee peal hoiab. Raske on, aga siiani oleme hakkama saanud,» ütles ta.

Sundpuhkuse tähtaja möödumise järel on ettevõttel mitu võimalust, kas jätkata töötajatele palga maksmist, alustada koondamist või minna pankrotti.

Tööandjal võib tekkida vajadus muuta töötaja töötingimusi seoses töö mahu või tellimuste ajutise vähenemisega. Sellisel juhul on töötajale osalise tööaja kehtestamiseks või töötaja osaliselt tasustatavale puhkusele saatmiseks vajalik nii töötaja kui tööinspektori nõusolek.

Eesti Ametiühingute Keskliidu Lääne-Virumaa piirkonna juhataja Toomas Sääsk möönis, et kõik oleneb konkreetsest valdkonnast ja mõnel juhul on selline ajutine väljapääs töökohtade säilimise huvides kasulik.

Üleminekut reguleerib töölepinguseaduse paragrahv 68. Selle paragrahvi alusel rakendatava osalise tööaja kestus ei või olla alla 60 protsenti töölepingus ette nähtud tööaja normaalkestusest (so üldjuhul kolm päeva nädalas) ja osaliselt tasustatava puhkuse ajal makstav puhkusetasu ei või olla väiksem kui 60 protsenti miinimumpalgast (so 2610 krooni).

Samuti on tööandjal keelatud töötajale ette teatada tema koondamisest ajal, mil talle on kehtestatud osaline tööaeg või ta on saadetud osaliselt tasustatavale puhkusele. Oluline on sealjuures, et seda seaduse paragrahvi võib tööandja kasutada kuni kolm kuud kalendriaastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles