Uuring: Eesti võiks alkoholiaktsiisi oluliselt tõsta

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol poes.
Alkohol poes. Foto: Toomas Huik

Tartu Ülikooli doktorant Indrek Saar tutvustab täna oma uurimustööd «Optimaalne alkoholi maksustamine: simulatsiooni tulemused Eestis». Töö tulemused osutavad sellele, et Eestis võiks alkoholiaktsiisi tõsta.

Eesti Pangalt töö eest 2300 eurot saanud Saar käsitles uuringus seda, milline oleks alkoholi maksustamise optimaalne tase. Hindamisel arvestas ta ka seda, kuidas mõjub maksupoliitika riigi eelarvele ja millised on alkoholi negatiivsed mõjud ühiskonnale.

«Eraldi pöörati tähelepanu kahele aspektile: esiteks sellele, et Eestis ostavad suure osa alkoholist turistid, ja teiseks see, et alkoholi hinna tõus ehk siis maksustamise tõus võib tuua kaasa salaturu kasvu ja valitsus võib vajada oluliselt rohkem ressursse selle haldamiseks, sellega toimetulekuks,» rääkis Saar Vikerraadio uudistele.

Uurimuse tegemisel mängis Saar läbi erinevad stsenaariumid ja nende simulatsioonide tulemused osutasid enamasti sellele, et hetkel kehtivat maksumäära võiks tõsta ja seda lausa 50 kuni 200 protsenti.

Maksutõusu mõju oleks uurija sõnul igati positiivne: «On välja arvutatud selline kogumõju eelarvepositsioonile, mis tuleneb siis täiendavatest maksutuludest, madalamatest kuludest seoses väiksema kuritegevuse ja väiksema alkoholiga seotud haigestumusega. Ja see suurusjärk, kui lähtuda nüüd stsenaariumist, mille puhul optimaalne maksutase oleks 200 protsenti kõrgem kui praegu, võiks olla kuskil 150-200 miljonit eurot. Kui lähtuda konservatiivsemast stsenaariumist, kus makse tõstetaks 50 protsenti, siis oleks positiivne mõju eelarvele kuskil 50 miljonit eurot»

Samuti aitaks maksutõus Saare kinnitusel kaasa surmajuhtumite vähendamisele ning seda sõltuvalt stsenaariumist 100-200 juhtumi võrra aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles