Euroopa plaanib kärpida tolmuimejate võimsust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tolmukoti õigeaegne vahetamine või tühjendamine aitab säästa energiat.
Tolmukoti õigeaegne vahetamine või tühjendamine aitab säästa energiat. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon töötab ettepaneku kallal vähendada energiasäästu eesmärgil kodudes kasutatavate tolmuimejate võimsust.

Ettepaneku järgi ei tohiks kaks aastat pärast uute reeglite kehtima hakkamist uute tolmuimejate aastane energiatarve ületada 62 kilovatt-tundi. Kolm aastat pärast seda piirangut hakkaks kehtima uus norm, mis lubab turule vaid need tolmuimejad, mille aastane energiatarve jääb alla 36 kilovatt-tunni.

Kuigi komisjoni töödokumendis on märgitud, et ettepanekute aluseks on erinevate huvigruppide osalusel tehtud uuring ning nõuded ei tohiks vähendada aparaatide funktsionaalsust, on välismeedias sõna võtnud tootjad ettepanekut teravalt kritiseerinud.

Kriitikute hinnangul on masina võimsus otseselt seotud funktsionaalsusega ehk sellega, kui puhtaks põrand saab. Samuti on välja toodud, et taoliste piirangute kehtestamine võib halvendada allergikute ja astmahaigete olukorda.

Komisjoni dokumendis on siiski kirjas, et uued nõuded ei tohiks halvendada kasutajate tervis ega ohutust.

Tolmuimejate võimsuse kärpimise plaan on üks osa juba 2009. aastal vastu võetud otsusest kehtestada energiat tarbivatele toodetele, mille müügikogused on suured ning mis omavad seetõttu üldisele energiatarbimisele suurt mõju, nii-öelda ökodisaini (ingl. k. ecodesign) nõuded. See otsus on omakorda seotud Euroopa Liidu võetud eesmärgiga vähendada üldist energiatarbimist liidus aastaks 2020 viiendiku võrra.

Varem on samadel põhjustel vastu võetud näiteks otsus kaotada järk-järgult müügilt hõõglambid ning asendada need säästupirnidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles