Taani ekspert kritiseerib transrasvade tõttu taas Laima tooteid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahvlid.
Vahvlid. Foto: SCANPIX

Juunis Laima toodetud Selga vahvlite ümber tolmu üles keerutanud Taani teadlane Steen Stender on lätlaste maiustuste uurimisega edasi tegelenud ja leidnud, et veel kaks Laima vahvlisorti sisaldab ülemäära transrasvu.

Kaubamärgi all Staburadze turustatavad vahvlid «Klasika» ja «Vaverite» sisaldavad 100 grammi kohta vastavalt 14 ja 5,1 grammi transrasvasid, osutas Stender septembri alguses magusatootja haldusfirmale NP Foods saadetud kirjas. Transrasvade sisalduse tegi teadlane kindlaks laboris tehtud testide abil, toodete näidised osteti Riia turgudelt mais ja juulis, vahendas Leta.lv.

NP Foodsi esindaja Rita Voronkova sõnul on taanlase ilmseks eesmärgiks firma mainet rikkuda. Ta rõhutas ka, et septembrist jõuavad turule transrasvavabad jogurtivahvlid ning samuti hakkab Laima transrasvade sisaldust näitama pakendile trükitud märgistusel.

Stenderi järjekordsed testid on lõunanaabrite meedias saanud suurt tähelepanu, kuna Selga vahvlite puhul osutus väide, et need sisaldavad üle 44 protsendi transrasvu, valeks. Hilisemad testid näitasid transrasvade sisalduseks üheksa protsenti.

NP Foods plaanib juuni sekelduste tõttu Stenderi vastu ka kaebuse esitada.

Stender on Taanis tuntud kui tuline transrasvade vastu võitleja ning tema lobitöö teeneks peetakse ka seda, et Taanis ei tohi alates 2004. aastast toodete transrasvasisaldus ületada paari protsenti.

Stender on piirangu kohta öelnud, et selle eesmärk oli muuta olukorda nii, et tarbijad ei peaks transrasvade peale mõtlema ega teadmagi, mis need on.

«Kui transrasvad planeedilt ära kaotada, siis märkaksid nende puudumist vaid inimesed, kes transrasvu müüvad,» on mees öelnud.

Piirangu üheks teeneks peetakse südame-veresoonkonna tõbedesse haigestumise vähenemist. Perioodil 2001-2006 langes see Taanis viiendiku võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles