Odekolonniäri jõudis pealinnas kioskitest ketipoodi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grossi Toidukaupade kett on müügile võtnud ka eluheidikute joogina tuntud odekolonni.
Grossi Toidukaupade kett on müügile võtnud ka eluheidikute joogina tuntud odekolonni. Foto: Mihkel Maripuu

Eluheidikute lemmikjoogina tuntud odekolonniga kaubitsejate sekka on nimetute kioskite kõrvale ilmunud ka suuremad tegijad.

Otsa tegi lahti Grossi toidukaupade poekett, kust saab osta surrogaatalkoholina käsitletavat Ukraina odekolonni.
190-milliliitrised keeratava korgiga Leda Lemoni odekolonnid on näiteks Tallinnas Majaka tänaval asuvas Grossi poes ilusti kassade lähedal asuvale riiulile laotud. 60-protsendilise alkoholisisaldusega odekolonni hind on poes 82 senti, kusjuures hinnasildile on märgitud, et tegemist on Troinoi odekolonniga.

Poeketi avaldatud andmete järgi läheb odekolonnipudeleid ühes kuus kaubaks kuni 2000 euro eest, enamasti läheb pudeleid kuus kaubaks 1500 ringis. Seda kogust hindas firma ostuosakond marginaalseks. Veel avaldas poekett, et odekolonn on sortimendis meeste lõhnavee grupis ning nemad ei usu, et seda kasutatakse joogiks.

«Ei usu, et seda toodet kasutatakse massiliselt joogiks, kuid seda võimalust ei saa ka välistada,» märkis poekett e-kirjaga toimetusele saadetud vastuses.

Ütlemata popp lõhnavesi

Ometi võib Majaka tänava kaupluse lähedal tühje odekolonnipudeleid siin-seal vedelemas näha. Sama pudel on koos Troinoi ja ühe virsikulõhnaveega fotol, mis illustreerib 2006. aastal Eesti ja Suurbritannia teadlaste tehtud surrogaatalkoholi-teemalise uuringu kokkuvõtet.

Uuringust selgub, et just Leda Lemon on üks populaarsemaid Eestis joogiks tarvitatavaid odekolonne. Enam müüakse veel Troinoid, Leda vaarikaodekolonni, venekeelse sildiga virsikuodekolonni ja ingliskeelse nimega Lemon Lotion After­shave’i. Kõik need on toodetud Ukrainas ja sisaldavad testide järgi 55–67 protsenti alkoholi.

Samuti on uuringu autorite (Kersti Pärna, Katrin Lang, Kadi Raju, Marika Väli, Martin McKee) teatel juba varasemast selge, et kuigi need odekolonnid on klassifitseeritud parfüümidena, müüakse neid teadmisega, et ostjad tarvitavad neid joogiks.

Samas ei saa vaielda poeketi hinnanguga, et nende müüginumbrid on üsna marginaalsed. Keskmiselt 1500 pudelit kuus teeb aastaseks müügiks 18 000 pudelit. Teadlaste hinnangul müüakse Eestis aastas aga ligi 1,5 miljonit pudelit odekolonni. Uuringus toodi välja seegi, et viiest enam levinud odekolonnist nelja toob maale üks firma, mille käive ulatus 2005. aastal üle 10 miljoni krooni.

Grossi poes müüdava Leda Lemoni «eksklusiivseks esindajaks» ja maaletoojaks on OÜ Acerra. Firma käibenumbrid on viimaste aastatega kukkunud – 2009. aastal 8,9 miljonit krooni ja 2010. aastal 6,2 miljonit krooni. Kaks aastat tagasi oli firma veel 340 000 krooniga kasumis, mullused tulemused osutavad aga üle miljoni krooni küündinud kahjumile.

Valitsus tahab sekkuda

Kui uskuda Grossi toidukaupade ostuosakonnast saadud vastust, ei pruugi Acerra koostöö nendega kuigi kaua jätkuda. Nimelt sedastas poekett, et toimetuse päringu valguses võetakse toote sobivus sortimenti arutusele.

Arutlusi nn parmuodekolonni üle on lähiajal oodata ka kõrgemal tasandil. Nimelt plaanib valitsus surrogaatalkoholi ärile löögi anda uue maksu kehtestamisega. Punkt «kaalume alkoholiaktsiisi kohaldamist ka kosmeetikatoodetes sisalduvale alkoholile» on sees valitsusliidu programmis. Kas ja mil viisil seda teha, peaks selgeks saama 2013. aasta alguseks.

Ka eelnimetatud uuringus toovad teadlased ühe soovitusena välja võimaluse surrogaadid maksustada, et nende hind oleks samal tasemel kui tõepoolest joogiks toodetud alkoholil.

Praegu maksab pudel odekolonni sama palju, kui saab raha tagasi kümne tühja õllepudeli eest. Ka uuringu käigus intervjueeritud odekolonnijoojad märkisid, et nende valiku peamiseks põhjuseks on just surrogaatalkoholi odavus.

Tervise Arengu Instituut kipub pooldama aga teist teadlaste soovitatud ideed, milleks on joomist takistavate (oksendamist esilekutsuvate) lisaainete segamine surrogaatidesse. See lahendaks probleemi sisulisest küljest ehk inimesed ei jooks enam selleks mittemõeldud vedelikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles