TV3: Tallinna ja Tartu kaubamajja paigaldati elustamisaparaadid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elustamisaparaat.
Elustamisaparaat. Foto: TV3 / Seitsmesed Uudised

Tallinna ja Tartu Kaubamajades on oktoobrist alates kaasaskantavad elustamisaparaadid, sest väga suur osa terviseriketest tabab inimesi just ostukeskustes.

Südamehaigused on maailmas surmapõhjustajate seas esimesel kohal ning südame äkksurma juhtumeid on Eestis aastas ligi 3000, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

Keskmiselt on Tallinna kaubamajja iga kuu üks tõsine kiirabi väljakutse. Nüüd on kaubamaja sammukese lähemale astunud klientide tervise kindlustamisele, omades nii Tallinnas kui Tartus elustamise aparaati, millega ise kiiret abi osutada.

«Esimene asi on alati 112 – helistate kiirabisse. Aga selle aja jooksul, mil kiirabi saabub, alustate elustamist ja vajadusel antakse elektrišokk ja see tõstab elustamisšanssi kuskil 75 protsenti,» rääkis OÜ AB Technology diagnostikasektori juhataja Ilmar Kelder.

Saatuse irooniana oli seda aparaati tarvis üsna pea pärast kaubamaja turvameeste seas vastava koolituse läbiviimist, kuid paraku polnud aparaati siis veel füüsiliselt kohal.

«Meil on tegelikult aastas Tallinna kaubamajas üle 12 000 000 inimese, kes siit iga päev läbi käib. Äkksurm võib tabada nii noort kui vana inimest ja see võib ohustada meid kõiki. Kuna selline kesklinnas olev suur kaubamaja on selline tõmbekeskus, siis kindlasti tuleb selle võimalusega kahjuks arvestada,» rääkis kaubamaja turundusjuht Anne-Liis Ostov.

«Lisaks sellele, et ta šokki annab, ta õpetab kuidas elustada. Ta loeb seda rütmi, kuidas teha südamemassaaži, ta ütleb millal hingata ja kui mitu südamemassaaži pumpamist teha. Ta on pigem elustamise abivahend, kui elektrišokiaparaat,» rääkis Kelder.

Elustamisaparaadi maaletooja loodab, et samasuguseid aparaate paigutatakse ka teistesse ostukeskustesse ning et see muutub sama tavaliseks kui mujal Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles