Seadus käsib eramaja omanikel korstnapühkija kutsuda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korstnapühkija.
Korstnapühkija. Foto: Reuters/ScanPix

Eelmise aasta sügisest kehtiva tuleohutuse seaduse kohaselt peab eramaja omanik korra viie aasta jooksul kutsuma ametliku korstnapühkija.

Eramu korstnat võib majaomanik ise puhastada, kuid eelmise aasta 1. septembrist kehtiv tuleohutuse seadus sätestab, et igal viiendal aastal peab korstna puhastama ja kütteseadme ohutust kontrollima kutseline korstnapühkija, kes annab kütteseadme puhastamise ja kontrolli kohta akti, teatas Põhja-Eesti päästekeskus.

Korstnapühkija antud aktil peab olema kirjas tehtud tööd ja korstnapühkija kutsetunnistuse number. Kutsetunnistuse kehtivust saab kontrollida aadressil.  Korstnapühkijate kontakte saab küsida pääste infotelefonilt 1524 ja need leiab ka aadressilt.

Päästjad tuletavad inimestele meelde, et on tagumine aeg kütteseadmed üle vaadata ja need puhastada, sest sügisel ja talvel pole haruldased tahmapõlengutest, katkistest kütteseadmetest või kütteseadme valesti kasutamisest põhjustatud tulekahjud. Näiteks eile kell 17.16 sõitsid Keila komando päästjad Harjumaal Maeru külla, kus elumaja korstnast oli näha leeki. Korstnas põles tahm.

Mullu oli selliseid tulekahjusid Tallinnas ja Harjumaal 58, neis hukkus üks ja sai vigastada kuus inimest. Lisaks süttis korstnas tahm 55 korral – need põlengud küll majatulekahjuks edasi ei arenenud, kuid kütteseadet kahjustasid kindlasti.
Päästjate kinnitusel on võimalik sellised tulekahjud ära hoida, kui korstnaid ja küttekehi regulaarselt ning mitte harvemini kui kord aastas puhastada ja hooldada. Enne kütteperioodi algust tuleb küttesüsteem kriitilise pilguga üle vaadata – ega kuskilt suitsu sisse ei aja; ega lõõris, pliidis, soojamüüris, ahjus või korstnas pole pragusid; ega korsten pole pigitunud ja kas tahmaluugid on kindlalt kinni.

Väljavõte tuleohutuse seadusest
(4) Üksikelamus, suvilas, aiamajas, taluhoones ja väikeehitises võib ahju, kaminat või pliiti ning korstnat ja ühenduslõõri enda tarbeks puhastada, välja arvatud tahma põletada suitsulõõrides, ka korstnapühkija kutsetunnistuseta isik, järgides küttesüsteemide puhastamise nõudeid.

(5) Käesoleva paragrahvi lõikes 4 nimetatud juhul peab üks kord viie aasta jooksul ahju, kaminat või pliiti ning nende korstnat ja ühenduslõõri puhastama korstnapühkija kutsetunnistusega isik, kes väljastab küttesüsteemi tehnilise seisukorra ning ohutuse kohta korstnapühkimise akti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles