Krediitkaardiga passi eest maksta ei saa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kodaniku pass on eelkõige reisidokument, mida kasutatakse riigipiiri ületamisel.
Eesti kodaniku pass on eelkõige reisidokument, mida kasutatakse riigipiiri ületamisel. Foto: Toomas Huik

ID-kaardi ja passi eest ei saa kodakondsus- ja migratsioonibüroodes maksta krediitkaardiga, ehkki kaardimaksevõimalus on teenindustes olemas.



ID-kaardi eest nõuab riik lõivu 24,28 eurot ja passi eest 28,76 eurot. Pass ja ID-kaart koos maksavad 38,34 eurot. Need summad tuleb tasuda taotluse esitamisel.

Maksmisviise on iseenesest mitu. Võib teha pangaülekande või maksta büroos, kus võetakse vastu nii sularaha kui ka pangakaardiga tehtud makseid.

Kaardiga maksmisel on siiski üks kitsendus: kuigi makseterminal on büroos olemas ja tavaliselt pole sellist lahendust kasutavatel poodidel-teenindusasutustel vahet, kas makstakse deebet- või krediitkaardiga, ei saa riigilõivu krediitkaardiga maksta.

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo vanemspetsialist Ene Vihtla ütles, et tema teada ei olegi võimalik riigilõivu krediitkaar­diga tasuda, ka näiteks ARKi büroodes ei saavat krediitkaar­ti kasutada.

Sellise korra põhjus peitub tema sõnul kaardimakseteenust pakkuvate pankadega sõlmitud kokkulepetes, tehnilised tingimused krediitkaardiga maksmast ei takista. «Meil on lepingus selline punkt sees,» märkis Vihtla ning lisas, et vastav teavitus on olemas ka politsei- ja piirivalveameti veebilehel.

Riigilõivu tasumise puhul lisandub lõivu summale büroos deebetkaardiga makstes ka teenustasu. Seda nõuab makse vahendamise eest pank. Näiteks Swedbank nõuab lõivumaksjalt 19 eurosenti, SEB hinnakirja järgi on riigilõivu vahendamise hinnaks aga 58 eurosenti.

Riigilõivud
•    ID-kaart – 24,28 eurot
•    Pass (biomeetriliste andmetega) – 28,76 eurot
•    ID-kaart ja pass koos – 38,34 eurot
•    Digi-ID (digitaalne isikutunnistus) – 15,97 eurot
•    ID-kaart kiirkorras (5 tööpäeva jooksul) – 63,91 eurot
•    Pass kiirkorras (2 tööpäeva) – 57,52 eurot

Allikas: politsei.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles