Amet: mooniseemnetega toit võib tekitada terviseprobleeme

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa toiduohutusameti hinnangul võib mooniseemnete toidus tarvitamisega kaasneda mõningaid terviseprobleeme.
Euroopa toiduohutusameti hinnangul võib mooniseemnete toidus tarvitamisega kaasneda mõningaid terviseprobleeme. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Euroopa toiduohutusamet võttis luubi alla mooniseemned ja nende kasutamise toidus ning jõudis järeldusele, et osale tarbijaist võib mooniseemnete söömine tekitada terviseprobleeme.

Putukakahjustuste või saagikoristuse käigus tekkinud taime vigastuste tõttu võib mooniseemnetesse sattuda morfiini. Ning varasemast on teada, et saastunud seemneid sisaldava toidu puhul võib juba ühe portsjoni söömise järel inimesel ilmneda tervisehäireid. Toiduohutusameti hinnangul ei tohiks inimene toidust saada rohkem kui kümme mikrogrammi morfiini kehakaalu kilogrammi kohta. Seda piiri ületavate dooside puhul, on tervisehäirete tekkimine võimalik.

Samuti jõudis amet analüüsi käigus järeldusele, et rohkelt mooniseemneid sisaldavaid toite armastavad inimesed ületavad ohutuks peetud doosi tõenäoliselt nii mõnelgi korral. Laste tervisele võib halvasti mõjuda ka mooniseemnetega kaunistatud saiade-saiakeste söömine, kuid seda siiski harvadel juhtudel.

Samas märgib amet, et toidu töötlemisega, näiteks pesemise, leotamise, jahvatamise ja küpsetamisega saab morfiini taset saastatud seemnetes vähendada.

Nende järelduste kõrval tõdes Euroopa toiduohutusamet, et antud teemal peaks põhjalikumalt uurima. Täpsemaid andmeid oleks vaja selle kohta, kui palju mooniseemnetega toit oopiumi alkaloide üldse sisaldab, milliseid toidu valmistamiseks mõeldud mooniseemneid Euroopa Liidu riikides müüakse ja milline on nende seemnete alkaloidide sisaldus ning kui palju mooniseemnetega toite eurooplased üldse söövad.

Mooniseemnetest leitud peamine oopiumi alkaloid on morfiin, kuid väiksemates kogustes on leitud ka teisi alkaloide nagu kodeiin ja papaveriin.

Oopiumimagun (Papaver somniferum)

  • Oopiumimagunat (-mooni) kasvatatakse peamiselt oopiumi alkaloidide - morfiini ja kodeiini saamise eesmärgil.
  • Aineid saadakse taime kupardest erituvast ja kuivanud piimmahlast.
  • Oopiumi alkaloide sisaldavat piimmahla leidub kogu taimes, välja arvatud seemnetes.
  • Oopiumi alkaloide, mille hulka kuuluvad ka narkootilise toimega morfiin ja kodeiin, on inimkond pikka aega kasutanud kui valuvaigisteid.
  • Oopiumimaguna seemneid kasutatakse laialdaselt pagaritööstuses, samuti toodetakse seemnetest õli.
  • Narkootiliste omaduste poolest on tuntud veel sellised moonisordid nagu luudmagun ja karvane magun.

Allikas: Euroopa toiduohutusamet, www.seemnemaailm.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles