Laste insult jääb sageli märkamata

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magav laps.
Magav laps. Foto: Caro / Scanpix
Lapse insuldiohule tihti isegi ei mõelda, mistõttu kriitiline diagnoos hilineb, kirjutab Tartu Ülikooli Kliinikumi neuroloogia ja neurorehabilitatsiooni osakonna juhataja Anneli Kolk meditsiiniuudiste portaalis mu.ee.

Insuldi käsitlus ja ravi on viimaste aastatega oluliselt muutunud. Ajuinfarkt (isheemiline insult) on muutunud ravitavaks haiguseks ka lastel. Kuid siin on eriti kriitiline haiguse diagnoosimise kiirus, sest aega on vaid mõned tunnid ja enamasti ei osata insuldivõimalust lapsel kahtlustadagi.

Kui täiskasvanute insulti osatakse õigeaegselt diagnoosida ja edukas ravi on teaduspõhiselt kinnitatud, siis lapse insuldi võimalusele isegi ei mõelda ja diagnoos hilineb. Insuldiga laps suunatakse uuringutele kahtlusega entsefaliidile, meningiidile, ajutuumorile, ajutraumale või epileptlise hoo järgsele pareesile.

Püsib arvamus, et insult on vanemate inimeste haigus. Ehkki lapseeas esineb insulti ligi 100 korda harvemini kui täiskasvanutel, on see laste surma põhjuste hulgas esimese kümne seas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles