Maakler annab nõu: milline on sinu kodu turuhind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrastamata välisilmega majades olevad ilusad kodud, mille turuväärtus võib asukoha tõttu olla tegelikult tehtud investeeringutest palju väiksem. Kodu 1 väljast.
Korrastamata välisilmega majades olevad ilusad kodud, mille turuväärtus võib asukoha tõttu olla tegelikult tehtud investeeringutest palju väiksem. Kodu 1 väljast. Foto: Arco Vara

Tihti juhtub, et oma kodu müüva inimese ootus müügihinna suhtes ei kattu osta hinnanguga. Millest sõltub kinnisvara turuhind, selgitab Arco Vara maakler Aivar Kaljulaid.

Igal kodul, olgu see siis korter või eramu, on mitu hinda – on kunagine ostuhind, omamise jooksul tehtud investeeringud, emotsionaalne väärtus ja lõpuks turuhind, millega on võimalik oma kodu edasi müüa. Kahjuks juhtub tihti nii, et koduomanikul, kes otsustab oma kodu müüki panna, lähtub ootus oma kodu müügihinna suhtes paljudest teguritest, mis reaalse tehinguni viivat hinda ei pruugi üldse mõjutada. Sellisel juhul ei aita koduomanikul kõrgemat müügihinda saada ükskõik kui vilunud kinnisvaramaakler, võibolla vaid hea juhus või mõne erilise ostja väljailmumine.

Kinnisvara turuhind, nagu muudki hinnad vabal turul, kujuneb nõudmise ja pakkumise suhtest. On aga rida tegureid ja omadusi, mis selgelt turuhinda kallutavad, ühes või teises suunas üldisest keskmisest ja nende teadvustamine aitab igaühel aru saada oma kinnisvara hinna kujunemist turul ja vältida pettumust kui müügiprotsessi alustatakse. 

Kulunud ütluses, et kinnisvara hinna määrab asukoht, asukoht ja veelkord asukoht, on väga palju tõtt. Asukoha all aga ei mõelda vaid seda, kus kohas elamu asub, vaid palju muud:

  • Juurdepääs, nii isikliku kui ühistranspordiga, teede ja tänavate olemasolu, seisukord, valgustatus jne. Kui pere ei plaani oma lastele transporditeenust pakkuda, on ühistranspordi võimaluste olemasolu tähtis, samuti inimeste jaoks, kellal autot ei ole.
  • Tähtis on maja asukoha privaatsus ehk suurte magistraalide ja tiheda liiklusega tänava vahetus läheduses asuvad kinnisvarad ei ole nii hinnatud kui sama maja hoovis olev kinnisvara. Privaatsus tähendab ka teatud varjatust naabrite eest või siis täielikku isoleeritust muust maailmast. Kui akendest välja vaadates on näha, mida naabermajas lõunasöögiks valmistatakse, siis kinnisvara hinnale see hästi ei mõju.
  • Tallinnas on ka tähtis mis suunas aknad avanevad ja milline vaade neist avaneb – eriti vanalinnas ja näiteks piki Pirita teed.

Väga oluline tegur on ümbruskond, milles kortermaja või eramu asub. Siinjuures on oluline üldmulje, korrastatus, naabermajade väljanägemine. Muidugi ka kõik, mis jääb lähiümbrusesse – lasteaed, laste mänguväljakud, kool, kauplused, vabaaja veetmise võimalused jne. Üksi elav ostja hindab aga kõrgemalt kohvikute ja lõbustusasutuste lähedust, võimalust elumere keeristest lihtsalt koju pääseda. Koeraomanik võib aga kõrgelt hinnata pargi lähedust, kus koeraga jalutamas käia.

Kui läheb müügiks...

Kindlasti ei soovita teha suuremamahulist remonti vahetult enne müüki – pigem hädavajalik remont, et kinnisvara väga räämas välja ei näeks, sest vahetult ennem müüki tehtud kapitaalremondi kulu võrra kinnisvara väärtus ei tõuse. Kinnisvara heakorrastav remonditase tuleks läbi rääkida oma maakleriga, kes annab näpunäiteid, kuidas heakorrastada korterit nii, et kulu oleks minimaalne kuid vajalik, et saaks kinnisvara eest maksimaalse võimaliku hinna.

Kui kodu ei sisustata väga pikaks ajaks iseenda tarbeks, ei ole mõtet teha suurejoonelist remonti kasutades kulda ja karda, ülikalleid sanitaartehnikata ning mööblit kui asukoht on väheatraktiivne ning  kuhu keegi elama ei kipu. Isegi väga heal tasemel remondiga piirkonna atraktiivsust ei tõsta ja sellega seonduvalt tuleb enne konsulteerida millisel tasemel remont teostada ja kas on üldse vaja remonti teha.

Korterelamutel tuleks korteriühistute vedajatel ka kätt pulsil hoida ja jälgida, et ühistu toimiks ning lubatud tööd majaga oleks tehtud ja maja ümbrus heakorrastatud. Siis on tervikuna majas müüdavate korterite hinnad kõrgemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles