Uuring: apteekrid tuleviku pärast mures

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Apteekrite liit ja apteekide ühendus on viimasel ajal tellinud mitu uuringut ja analüüsi, mis näitavad, et on alust murel tuleviku pärast, kui apteegiturg vabaks antakse, nagu soovivad ravimitootjad, kaupmehed ja konkurentsiamet.


Terve Pere Apteek OÜ juhataja Kadri Tammepuu ütles, et aastatel 2006–2011 on apteekide arv linnades vähenenud 27 ja maal 28 võrra. Maapiirkondades tunnetavad inimesed apteegi kadumist märksa valulisemalt, sest enne seda on enamasti uksed kinni pannud ka post- ja pangakontor, suletud bussi- ja rongiliine.

Tammepuu sõnul satub käsimüügiravimite poodi müügile tulles ja linnaapteekide lisandudes löögi alla 90 protsenti Eesti maa-apteekidest.

Viimast tõendab Faktum & Ariko uuring. Selle järgi saab oma kulude katmisega juba praegu kas vaevaliselt hakkama või pole võimeline neid üldse katma 88 protsenti maa-apteekidest. Neist, kes kuidagi hakkama saavad, leidis 71 protsenti, et olukorra halvenedes võib neid ohustada sulgemine.

Toimetulek halveneb

Apteekide ühenduse arvutuste järgi sulgeb ühe uue apteegi avamine linnas kaks-kolm apteeki maal. Võrreldes 2009. aastaga on majanduslik toimetulek halvenenud 59 protsendil apteekidest – põhiliselt juurdehindluse piirmäärade vähenemise tõttu.

Vähemalt 38 protsenti maa-apteekidest peab tõenäoliseks, et peab uksed kinni panema, kui lähipiirkonnas uus apteek avatakse. Veerand peab apteegi sulgemist tõenäoseks käsimüügiravimite poodi müügile tulles ja pooled suhtuvad sellesse kahtlevalt.

Ärevaks teeb apteekreid Tammepuu sõnul seegi, et 36 protsenti maa-apteekide töötajaist-omanikest on valmis kaaluma töökohavahetust, kui suuremas linnas või mujal maakonnas pakutaks kõrgemat palka.

Uuringufirma küsis lisaks apteekritele ka apteegiklientide ehk elanike arvamust. Uuring näitas, et ravimite kättesaadavust pidas probleemiks 13 protsenti elanikest, kusjuures maal oli see protsent 18. Maal käis vähemalt korra kuus apteegis 62 protsenti elanikest, linnas seitsme protsendi jagu vähem.

«Ja seda vaatamata sellele, et linnas asub apteek keskmiselt poole kilomeetri kaugusel, maal aga 23 protsendil 5–10 ja 31 protsendil üle 10 km kaugusel,» ütles Faktum & Ariko uuringutejuht Kalev Petti.

Suurimaks mureks ravimitega seoses oli nende kõrge hind (75 protsenti). 66 protsenti pidas väga oluliseks apteekidest saadavat asjatundlikku nõu. Ravimite kättesaadavusega oldi üldiselt rahul, kuid 36 protsenti soovinuks, et need oleks paremini kättesaadavad öisel ajal.

Miljoneid kokkuhoidu

Pooled elanikest toetavad seisukohta, et ravimeid tohib müüa vaid apteekides, 25 protsenti arvab, et pigem apteekides. Ravimite jaekaubandusse lubamise poolt on 25 protsenti elanikest.

Keskmisest veidi enam on ravimite tavakaubandusse lubamise pooldajaid venekeelse elanikkonna seas (34 protsenti), keskmises vanuserühmas (30 protsenti), kõrgema haridustasemega (32 protsenti) ja madalama sissetulekuga (35 protsenti) inimeste hulgas.

PricewaterhouseCoopers analüüsis apteekrite osutatavaid teenuseid ja leidis, et 2010. aastal võimaldasid need kulusid kokku hoida 20 miljoni euro ulatuses – põhiliselt väljakirjutamata retseptiravimite ja ärahoitud arstivisiitide arvelt. Ligikaudu 82 protsenti ehk 15,9 miljoni euro ulatuses tekkis kasu haigekassale ja eraisikud pidid vähem kulutama kolm-neli miljonit eurot ehk kolm eurot inimese kohta. Uuringu korraldaja Teet Tenderi hinnangul on need muljetavaldavad andmed.

Apteegid arvudes
•    477 apteeki
•    1350 apteekrit
•    Maa-apteekidest 88 protsenti ei tule välja või tuleb napilt omadega välja.
•    Uue apteegi avamine linnas sulgeb kaks-kolm apteeki maal.
Allikas: apteekide ühendus

Apteekrite võimaldatud kokkuhoid 2010 (eurodes):
•    ärahoitud perearstivisiitidest 10 634 754
•    väljakirjutamata retseptiravimistest 5 225 652
•    ärahoitud erakorralise meditsiini visiitidest 1 811 967
•    ärahoitud eriarsti visiitidest 1 564 045
Kokku 19 236 418
Allikas: PricewaterhouseCoopers

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles