Keskpäevaks oli elektri tagasi saanud ligikaudu 46 000 majapidamist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdunud elektriliinipost.
Murdunud elektriliinipost. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Alates tormi algusest on elektrita olnud majapidamistest saanud voolu tagasi umbes 45 600 kodu. Endiselt on veel elektrita umbes sama palju majapidamisi, ütles Eesti Energia jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juht Taivo Tõnne.


Suuremad piirkonnad, kus hetkel elektrit pole, on Viljandi (umbes 9700 majapidamist), Aruküla (6700), Rapla (5600), Rakvere (4800) ja Jõgeva (4400). Rikkeid lisandub pidevalt, näiteks tänase öö jooksul lisandus Tõnne sõnul umbes 12 000 majapidamist.

Kokku on täna elektrikatkestusi likvideerimas 150 brigaadi. «Ühest otsast teeme, teisest otsast jälle tuleb rikkeid juurde, aga laias laastus ta tasapisi kahanema hakkab ja suured jõud on väljas,» möönis juhtimiskeskuse juht ning avaldas lootust, et enamik riketest saab ehk kõrvaldatud kahe päeva jooksul.

«Praeguse prognoosi järgi kestab torm kuni kolmapäeva õhtuni. Vahepeal on vaiksem hetk ja siis tuleb jälle iil. Õhtul lubas jälle suuremaid tuuli just mandril ja põhjarannikul,» ütles Tõnne.

Mehe sõnul on selliseid kliente, kellel pole elektrit juba tormi algusest saadik, üle kogu Eesti. Kuna katkestusi on niivõrd palju, siis esmajärjekorras parandatakse ära need liinid, kus on suuremad kliendiarvud taga. «Metsatalud ja üksikud kohad, kus on üks-kaks inimest, need võivadki olla kõige kauem. Midagi teha ei ole, ega igale poole ei jõua,» möönis Tõnne.

Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhi sõnul võtab osade liinide parandamine väga kaua aega ka seetõttu, et juurdepääs on rask, kuna maa on äärmiselt märg ja pehme. «Mõnes kohas, kus ehitame, on maa ikka nii tüma, et sinna annab tehnikaga juurde pääseda. Mõne liini juures istud mitme masinaga sees, enne kui saad.»

Kui mõne tormiga on Tõnne sõnul palju selliseid juhtumeid, kus oks jääb liini kinni ja tekitab lühise, siis seekord on murdunud puud paljud liinid täiesti katki rebinud, mistõttu võtab ka parandamine kauem aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles