Lastehaigla kehtestas lapsevanematele voodipäevatasu

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla.
Tallinna lastehaigla. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

1. jaanuarist Tallinna lastehaiglas kehtiva uue korra järgi võetakse haige lapse juurde jäävalt vanemalt või hooldajalt voodipäevatasu, mis üllatas alla aastase lapsega haiglas olnud ema.

Lastehaigla nõukogu otsusega võetakse alates 1. jaanuarist lapsega haiglasse jäävalt lapsevanemalt voodipäevatasu 1,60 eurot päevas ning seda kuni 10 päeva eest ehk mitte üle 16 euro ühe haigusjuhu eest.

Lastehaigla juhatuse esimees Mall-Anne Riikjärv sõnas, et riiklik voodipäevatasu kord on kehtestatud vastavalt ravikindlustuse seadusele, mis kehtib 2002. aastast. Paljud teised haiglad on seda juba varem rakendanud, Tallinna lastehaigla on seni püüdnud ilma selleta hakkama saada.

«Üks ajend oli selles, kuidas majanduslik olukord on mõjutanud haigla seisu. On ju üldsusele teada, mis juhtus haigekassa hindadega 2009. aasta sügisest, kui palju nad langesid. Kaks aastat töötasime oluliselt alandatud hindadega, eks sel kõigel on oma tagajärg,» põhjendas Riikjärv.

«Suur see summa ei ole, seda enam, et siin on tagatud kõik tingimused: on olemas nii-öelda korralik öömaja, toitlustamine, justkui «hotellikulu», nagu tihtipeale öeldakse. Me oleme suutnud tagada emadele väärikad tingimused – võrreldes kasvõi mõnede lääneriikidega, kus emad istuvad ainult toolis ja voodit neile kasutada ei anta.»

Riikjärve sõnul on palateid eri suurusega ning lapsed paigutatakse vastavalt haigete vajadustele.
Koos lapsevanemaga viibib lastehaiglas umbes 60 protsenti lastest. «Üsna paljud on koos vanemaga, sest suur osa lapsi on alla 3-aastased. Haiglasse tulevad suures osas eelkooliealised lapsed, sest nende haigusrühmad on sellised, mille puhul võetakse patsient haiglasse,» selgitas Riikjärv.

Et aastas on lastehaiglas patsiente umbes 11 000, peaks haigla arvestuslikult saama lapsevanemate voodipäeva tasudest tulu aastas ca 35 000 eurot, märkis Riikjärv.

Emale ootamatu

Riikjärve sõnul temani veel lastevanemate nurinat kostnud pole. «Me oma haiglas seda infot andsime välja juba eelnevalt, enne 1. jaanuari, kodulehel on samuti info olemas,» sõnas Riikjärv. Ta kinnitas, et ka haiglasse vastuvõtmisel räägitakse lastevanematele nende kohustusest maksta päevatasu.

Äsja oma alla 1-aastase lapsega lastehaiglast naasnud lapsevanem oli aga väga üllatunud, kui talle lahkudes esitati arve hooldaja voodipäevatasu eest. «See summa pole üldse suur. Küsimus on pigem põhimõttes, kas pole ebaeetiline küsida väikelapse vanemalt (eriti, kui tegemist rinnalapsega) raha selle eest, et ta viibib oma lapse kõrval,» imestas Postimehe poole pöördunud lapsevanem.

Ta arvas, et mõnele lapsevanemale võiks see siiski ülejõu käia. «Samas raha küsiti alles lahkudes, enne ei antud mingit infot. Anti vaid voldik, kus kirjas, et ema/hooldaja viibimise eest haiglas ei võeta ravikindlustusega lapsevanematelt tasu, kui ta on: a) alla 2-aastase lapse juures kogu haiglas viibimise aja jooksul; b) 2–9-aastase lapse juures kuni 14 päeva,» viitas ta vananenud voldikute levitamisele haiglas. Samuti võis veel täna näha haigla kodulehel haiglaravi rubriigist vana infot.

Varasema korra järgi tasus haigekassa alla 10-aastaste laste hoolduskulude eest kuni 14 päeva ning kui ravi haiglas kestis kauem või haiglas oldi üle 10-aastase lapse juures, tuli lapsevanemal maksta omast taskust haigekassa hinnaga võrdsustatud hoolduskulu ehk 17,79 eurot (261 krooni) ööpäevas. «Seda vajadust tuli ette aga väga harva,» lausus lastehaigla juht. «Üliharvadel juhtudel tuli hoolduskulu maksta ravikindlustamata lapsevanematel.»

«Lastehaiglas ei kasutatud selle aastani seadusega antud võimalusi patsientidelt tasu küsimiseks – näiteks visiiditasu, mida maksvad kõik täiskasvanud, maksis meile Tallinna linnavalitsus kuni 2009. aastani kinni summas 3,20 eurot (50 krooni), alates 2009. aastast 1,60,» rõhutas Riikjärv.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles