Matusebüroo küsis lahkunu viimise eest 50 m kaugusele 17 eurot

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnukirst.
Surnukirst. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Ida-Viru keskhaiglas surnud inimese sugulasi üllatas, et neilt võeti 17 eurot tasu kadunu transpordi eest haiglast 50 meetri kaugusel asuvasse surnukuuri.

Ühe surnud patsiendi sugulane tõi Põhjaranniku toimetusse Ida-Virumaa Puru haigla surnukuuris Jõhvi matusebüroolt saadud arve summas 17 eurot ja 25 senti. Naise sõnul selgitas Jõhvi matusebüroo esindaja, et see summa on surnukeha toimetamise eest Puru haiglast surnukuuri.

Naise sõnul ei saa ta aru, miks haiglas surnud inimese toimetab surnukuuri matusebüroo. «Surnukuur asub 50 meetri kaugusel haiglahoonest, aga transpordi eest võetakse rohkem kui taksosõidu eest Jõhvist Kohtla-Järvele,» tõdes naine.

Ida-Viru keskhaigla haldusdirektori Aleksei Rodini selgitust mööda ei tegele haigla enam ammu haiglavoodis surnud inimeste transportimisega surnukuuri. «Seda tuleb teha väärikalt ja tsiviliseeritult, mitte nii nagu varem, kui meie sanitarid või õed vedasid kadunut käruga üle õue,» ütles ta Põhjarannikule.

Rodin leiab, et surnute surnukuuri transportimise probleemile leiti normaalne lahendus. 2004. aastal sõlmis haigla Jõhvi matusebürooga ja firmaga Igavik lepingu, andes firmade palvel neile rendile ruumid, kus nad võtavad vastu matuseteenuste tellimusi, ning seades tingimuseks, et haiglale osutatakse tasuta teenust haiglas surnud inimeste transportimisel surnukuuri.

Jõhvi matusebüroo juhataja Aivar Tamme ütles, et haigla, kes on kohustatud nende osakonnas surnud inimese surnukuuri toimetama ja tellis selle teenuse matusebüroost, sattus ebamugavasse olukorda tema süül. Ent ta leiab, et firmal oli õigus võtta sugulastelt tasu, sest seda tööd haiglale tasuta tehes kannab firma kulutusi.

Tamme sõnul peavad Jõhvi matusebüroo töötajad haiglakutse peale Jõhvist, kus asub nende transpordivahend, sõitma Purule, toimetama surnukeha haiglast surnukuuri ning sõitma tagasi Jõhvi. Nii pidaski firma endastmõistetavaks lisada sellega seotud kulud surnud inimese sugulastele esitatud arvele, kui viimased matuste korraldamiseks matusebüroosse pöördusid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles