Tippkardioloog süüdistab PERHi patsientide ravita jätmises

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nädal enne jõule vallandas Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) päeva pealt usalduse kaotuse tõttu Eesti ühe tippkardioloogi Hasso Uuetoa ning tüli tagant koorub, et haiglate ja arstide konkurents on nii julm, et mõnikord kaalub ärapanemine üles selle, mis on patsiendile parim.

Detsembri alguses näitas «Aktuaalne kaamera» lõiku, et Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) südamekeskuses tehti Eestis esmakordselt neeruarterite denervatsioon kõrge vererõhuga haigetele, vahendab ERR Uudised saadet «Pealtnägija».

Kui keskhaigla tohtrid rõõmustasid pöördelise meetodi üle, mis muudab elu uuesti elamisväärseks 15 000 kuni 20 000 haige jaoks, siis Põhja-Eesti Regionaalhaiglas (PERH) vaadati uudislõiku nördimusega, sest üks, kes tol päeval konkurendi juures ajalugu tegi, oli nende töötaja – doktor Hasso Uuetoa.

Umbes nädal pärast seda protseduuri vallandas PERH Uuetoa. «Mulle heideti ette seda, et ma konkureerivas haiglas olen teinud huvitava ja unikaalse protseduuri,» märkis Uuetoa.

«Kahjuks konkurents meditsiinis on läinud väga veriseks ja ma olen ka varem Ida-Tallinna Keskhaiglas lihtsamaid protseduure teinud, kardiostimulaatoreid implanteerinud, mis on ka olnud pinnuks silmas Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhtkonnale, kuid kuna ma ei ole teinud seda kunagi oma tööajast, vaid pärast tööd, siis neil ei ole olnud seaduslikku alust seda päris ära keelata. Aga nüüd sai nende mõõt täis,» lisas Uuetoa.

PERHi juhatuse liige Sven Kruup selgitas, et PERHis on selle protseduuri juurutamine olnud kõneks juba paar aastat ning esimese sammuna suunas haigla kevadel Uuetoa vastavale koolitusele. «Iseendale üllatuseks me avastasime, et dr Uuetoa on selle protseduuri tõepoolest käesoleval aastal edukalt detsembrikuus Ida-Tallinna Keskhaiglas juurutanud,» ütles Kruup.

Ainuüksi see, et Uuetoa kaliibriga arst usalduse kaotuse tõttu vallandatakse, on ebatavaline. Lisaks toob Uuetoa vallandamine, mis esmapilgul on tavaline töövaidlus, päevavalgele meditsiini varjukülje, millest üldjuhul vaikitakse. See on konkurents, kus ärihuvid ja ambitsioonid seatakse kõrgemale patsiendi heaolust. Arstide vastastikused süüdistused lähevad välja isegi inimeste tervise ohtu seadmise ja invaliidistamiseni.

Uuetoa süüdistab PERHi arstieetika rikkumises

Oma kirjalikus pöördumises leiab Uuetoa, et ta vallandanud PERHi juhtkond on rikkunud arstieetikat, keelates tal aidata haigeid teistes haiglates ja sellega kahjustavad nad otseselt patsientide tervist.

Kruubi sõnul on see süüdistus aga kummaline, sest keegi ei ole nõudnud eetiliste printsiipide rikkumist.

Ka Uuetoa vihaseimad vastased möönavad, et ta on Eestis oma ala tipp. 18 PERHis töötatud aasta jooksul osales ta kahe kardioloogiateenistuse üles ehitamisel ja muutus spetsialistiks, kelle käe alla tuldi õppima isegi välismaalt. Teatud spetsiifilises ravis – südame kodade virvenduse ablatsioonis – oli Uuetoa ainus spetsialist Eestis. Järjekord tema juurde oli pool aastat. Aga keskmiselt korra nädalas käis ta paigaldamas südamestimulaatoreid ka konkureerivas ITKs, kus kardioloogia keskust juhib tema naine Tiina Uuetoa.

Kruup kinnitas, et kokkuleppe kohaselt võis Uuetoa teha lisaks töid ka ITKs, peaasi, et ta patsiente PERHist minema ei vii. Kruup möönab, et Uuetoa ei ole kaugeltki ainus tohter, kes mitmel kohal töötab – 450 PERHi arstist on teine töökoht väljaspool haiglat umbes kuuekümnel. Aga Uuetoa läks juhtkonna arust üle piiri, kui hakkas saatma oma patsiente PERHist enda juurde ITKsse. Kruup võrdleb seda korruptsiooniga.

Uuetoa sõnul tegi ta keerulisemaid protseduure nagu ablatsioon PERHis ja ITKs töövälisel ajal lihtsamaid toiminguid nagu stimulaatorite paigaldus. Kusjuures patsientide liiklus ei käinud ainult ühel suunal, vaid inimesi saadeti ka vastupidi ITKst PERHi. Tema väitel patsiendid kokkuvõttes ainult võitsid.

Uuetoa rõhutab, et tema vallandamise taga on konkreetsete haiglate ja arstide võimuvõitlus.

Patsientide elu või tervis seatakse ohtu väikluse pärast

Mitme kolleegi sõnul on Hasso Uuetoa vaieldamatult andekas, aga endast liiga heal arvamusel. Fakt on, et ta on varemgi teravate sõnavõttudega silma paistnud. Mullu kirjutas Uuetoa Kardioloogide Seltsi siselistis pika avaliku kirja, milles ühelt poolt küll vabandas oma varasemate ebatsensuursete sõnade pärast kolleegide aadressil, aga teisalt külvas sama soojaga uusi süüdistusi. «Jah, ma kirjeldan seal episoode, kus patsienti ei ravita väikluse pärast ja ka episoode, kus patsientide elu või tervis seatakse ohtu väikluse pärast,» sõnas Uuetoa.

Avalikkuse jaoks kõige jahmatavam on lõik, milles Uuetoa kirjeldab, kuidas isikliku vimma tõttu takistati ravi. Jutt on 2001. aastal toimuma pidanud esimesest südamekoja laperduse ravist ablatsiooni meetodil. Välja valiti sobilik patsient ja appi kutsuti välismaa kolleeg, kes uue meetodi juurutamisel abistaks.

«Patsient saabus haiglasse, rütmihäire tal käis, ta toodi protseduuride tuppa, pandi protseduuri laua peale, ühendati kogu aparatuuriga ja sel hetkel, kui ma mõtlesin, et lähen käsi pesema, et saaks hakata protseduuriga pihta, võttis otsene ülemus selle patsiendi laua pealt maha, öeldes, et seda patsienti pole graafikus ja protseduuri ei toimu,» kirjeldas Uuetoa.

Põhjus oli, et uue meetodi juurutamise tuhinas unustati konkreetse patsiendi nimi graafikusse kirja panna.

«Haige, keda opereeritakse, peab olema selgelt kirjeldatud ja dokumenteeritud. Mõelgem selle peale, kui sellise protseduuri käigus midagi peaks vussi minema, kes vastutab, et laual on haige, kellel ei ole nime, kellele ei ole määratud seda raviprotseduuri, see ei ole korrektsete reeglite alusel dokumenteeritud. Ma ütleks, et see ei ole nii mustvalge,» rääkis Sven Kruup. Uuetoa hinnangul on põhjus aga selles, et talle taheti lihtsalt ära teha.

Umbes aasta hiljem sai patsient, kes koju kupatati, ajuinsuldi. Õnneks jäi ta ellu ja kosus enam-vähem. Pärast seda avaldust heideti hoopis Uuetoa Kardioloogide Seltsist välja, aga mõni kuu hiljem ennistati ilma suurema kärata liikmeks. «Keegi ei tule mind süüdistama laimus ega mind ka kohtusse kaebama – see näitab, et see kiri on ju tegelikult õige,» ütles Uuetoa.

Uuetoa: ravita jäi 200 inimest aastas

Argumente ja detaile jätkub mõlemal pool palju, aga mida see kõik ikkagi patsientide jaoks tähendab? «See on veel inetum lugu. Kolleegid helistavad patsientidele ja ütlevad, et ma olen põgenenud Soome, et protseduurid jäävad ära, et protseduuri ei olegi mõtet teha, kuna selle edukus on niivõrd madal, et elage oma haigusega niisama hästi edasi,» rääkis Uuetoa.

Uuetoa sõnul rikkusid võimuiharad inimesed tema karjääri ja jätsid seeläbi arstiabita umbes 200 inimest aastas, keda ainult tema on kvalifitseeritud aitama. Lisaks seisab tema väitel PERHis praegu miljonite eest maksumaksja raha eest soetatud aparatuuri, mida keegi kasutada ei oska või ei julge.

Sven Kruubi sõnul on aga patsientide edasine ravi ära korraldatud, neid on teavitatud ja neile on määratud konkreetne raviarst. «Kui tulla faktide juurde, siis järjekorra pikkus oli 86 patsienti. Nendest 86st 58 patsienti on tõesti kodade virvenduse ablatsiooni patsiendid ja ülejäänud 28 on patsiendid, kelle puhul ravivõimekus nii meil kui Tartu Ülikooli Kliinikumis on olemas. Ja nende 58 patsiendi ravi on lihtsalt pisut ümber korraldatud ja sellise protseduuri teostamine on edasi lükatud,» rääkis Kruup. Ta lisas, et vajalike protseduuride jaoks tuuakse haiglasse külalistohter.

Uuetoa toob loost välja moraali, et arstid ei lähe Eestist ära ainult sellepärast, et ei ole raha, vaid meditsiinis on õhkkond läinud halvaks.

Jõulude eel kirjutas Uuetoa emotsionaalse kirja presidendile ja peaministrile, milles ta räägib, et olukord sunnib teda Eestist lahkuma. Ja kui läheb tema, siis läheb ka tema arstist abikaasa. PERHi vastu plaanib ta aga kohtuasja, milles nõuab alusetu vallandamisega seoses saamata jäänud töötasu vähemasti pool miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles