Pood müüb saapaid, mida kanda ei saa

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummaline hoiatuslipik.
Kummaline hoiatuslipik. Foto: Peeter Langovits

Tarbija24 toimetusse toodi saabaste ostukviitung, millele külge on müüja klammerdanud lehekese teatega, et jalatsid ei sobi kandmiseks märja ja külmaga ning tõmblukud ja kaunistused ei käi garantii alla.


Veel hoiatas müüja, et saabastele tuleks paigaldada pooltallad. Jalga pannes selguski, et tallad olid nii libedad, et nendega käia ei saanud, mistõttu tuli kingsepa juures uued tallad paigaldada. Ka tõmblukk käis algusest peale halvasti.

Pöördusime tarbijakaitseametisse, et saada selgust, kas selline silt on üldse seaduspärane. Vastuseks saime, et info selle kohta, et ostetud jalanõud ei ole veekindlad ning võivad niiskust läbi lasta ja märjaga värvi muutma, peab kauplus ostjale andma enne ostu, et ostja saaks teha teadliku valiku, mitte aga koos ostutšekiga.

Samuti peaks ostjale enne ostuotsuse tegemist olema teada fakt, et jalanõusid ei tohi kanda temperatuuril alla nulli.

Sellest, et jalatsile on soovitatav õigeaegselt paigaldada pooltallad, peaks ostjat teavitama ostuprotsessi ajal. Samas võib selle info esitada ka ostutšekiga koos.

Mis puudutab antud teabelehe punkti selle kohta, et «tootmisdefektide alla ei kuulu tõmbelukkude, sisetaldade ja kontsaplekkide kulumine, kaunistuste ja vahetusdetailide kaotsiminek», siis see pole tarbaijakaitseameti hinnangul korrektne. «Tarbija pretensiooni esitamise õigus kehtib igal juhul - ka siis, kui jalatsilt tuleb ära näiteks mõni iludetail,» seisab vastuses.

Lõpetuseks olgu mainitud, et taolisi saapaid ei müü mingi nurgatagune väikepood, vaid Tallinna Solarise, Rocca al Mare ja Ülemiste keskustes ning Tartu Lõunakeskuses kauplev «Extra Style». Nimetatud saapad maksid 58 eurot, mis pole just väike summa vaid soojas toas kantavate jalatsite kohta. Uued tallad, mis käia võimaldasid, läksid maksma 18 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles