Terav pakane andis haiglatele tööd

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene lumehanges
Inimene lumehanges Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Eestis möllanud terav pakane andis tööd haiglatele, kuhu toodi nii alajahtunud inimesi kui ka külmalt näpistada saanuid.

SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla kommunikatsioonijuht Inga Lill ütles Postimehele, et alates 1. jaanuarist on Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse toodud 21 alajahtumise tunnustega patsienti, kellest 9 toodi haiglasse eelmisel nädalal (30.01-04.02).

Paikse külmakahjustusega, kus terav külm näpistas näiteks nina- ja sõrmeotsi või kõrvu, patsiente on haiglasse pöördunud samuti 21, kuid neist 19 tegi seda lõppenud nädalavahetusel. Alajahtunuid toodi haiglasse nädalavahetuse jooksul neli.

4-5. veebruaril pöördus Lääne-Tallinna Keskhaiglasse (LTKH) erakorralise meditsiini osakonda (EMO) kolm külmakahjustusega patsienti, kaks meest ja üks naine.

Ühel patsiendil oli  lokaalne külmakahjustus ja kahel oli üldjahtumine.

Hetkel viibib naispatsient (üldjahtumine)  intensiivravil. Ülejäänud kaks patsienti läksid pärast esmaabi andmist koju. 

Ida-Tallinna keskhaigla avalike suhete juht Svea Talving täiendas, et nädalavahetusel oli nende haiglas neli juhtumit, kuid kõik olid lokaalsed külmumisprobleemid. Ühtegi alajahtunud patsienti polnud.

Lokaalsed piirkonnad olid kolmel patsiendil sõrmed ja ühel patsiendil kõrvad.

«Seega - soojemad kindad kätte ja kõrvukatvad mütsid pähe,» sõnas Talving.

Tallinna kiirabi operatiivjuhi Kaido Voogla sõnul oli neil nädalavahetusel kaks külmumisega seotut väljakutset ja inimesed viidi haiglasse.

Tartu Ülikooli Kliinikumi avalike suhete juht Kristi Tael lisas, et nädalavahetusest täna hommikuni toodi haiglasse kolm alajahtunud inimest, kes kõik vajasid haiglaravi.

«Laupäeval oli meil külma pärast väga raske juhtum,» ütles Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna (EMO) juhataja Kuido Nõmm Tartu Postimehele. «Meile toodi külmast kodust leitud alajahtunud vanem inimene, tal tekkis kiirabiautos külma pärast südamesurm.»

Arstid elustasid teda mitu tundi ja nende töö kandis vilja.

Lokaalseid külmakahjustusi oli üle viie.

Aasta algusest on Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonnas registreeritud kuus alajahtumise ja 18 lokaalse külmakahjustuse juhtu.

Tartu kiirabi juhatuse liige Aire Veber lisas, et suuremaid alajahtumise juhte nädalavahetusel polnud, küll aga tuli inimesi mõnel korral siiski aidata.

Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Eda Amur ütles, et jaanuarikuus toodi haiglasse kaks alajahtunud inimest.

Möödunud nädala lõpus (reede-pühapäev) oli juhte aga viis: reedel toodi haiglasse kaks pindmise külmakahjustusega inimest, laupäeval üks lokaalse kahjustusega ja kaks tõsisemat külmakahjustust saanut, kes jäid haiglasse.

Ida-Viru keskhaigla teabespetsialist Viktoria Sladzevskis ütles, et veebruaris on neil olnud kaks lokaalse külmakahjustuse juhtumit.

SA Ida-Virumaa kiirabi öeldi Postimehele, et neil oli viis alajahtumisega seotud väljakutset ja neist kaks olid tõsisemad, kus inimesed viidi haiglasse.

Võru vallas asuva Lõuna-Eesti haigla kommunikatsioonijuht Kadri Piirisild ütles, et alajahtumise juhtumeid nädalavahetusel polnud, küll aga oli kaks-kolm lokaalset külmakahjustuse saanut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles