Kuidas saada ametikõrgendust Hiinas?

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina tööline.
Hiina tööline. Foto: SCANPIX

Brandeisi rahvusvahelise ärikooli professor Andy Molinsky kirjutab Harvard Business Review blogis, kuidas ameeriklane Hiinas ametiredelil tõusta saab.

Molinsky tugineb analüüsis Hiinas töötavale Michael Blackile, ent möönab, et samad põhimõtted kehtivad laias laastus kõikjal maailmas. Molinsky jagab huvilistele neli soovitust.

1. Ole kannatlik. Hiina ärikultuuris on parim viis end reklaamida teha lihtsalt head tööd. Läbiva põhimõtte kohaselt räägivad töötulemused Hiinas enda eest ise ning häid töötajaid tunnustatakse tingimata.

2. Arenda oma suhtlusvõrgustikku. Teine efektiivne viis ametikõrgendust saada on lasta seda paluda kellelgi teisel. Hiinas suhtutakse kriitiliselt töötaja püüdesse iseennast esile upitada. Seega on oluline luua tugevaid kontakte mõjukate inimestega, kes suudaksid sinu eest telgitagustes seista.

3. Võta omaks uus suhtlusstiil. Õpi end esile tõstma kaudsel ja tagasihoidlikul viisil. Bossiga kohtumise korraldamise asemel tuleb asju ajada diskreetsemalt. Kuigi esialgu tundub see pealetükkivaks kasvatatud ameeriklastele ebaloomulik, on muutus võimalik ning tulemused üllatavalt positiivsed.

4. Leia parem väljund. Viimaks, kui miski muu ei aita, tuleks tööandjat vahetada. Paljud firmad ja juhid on tänaseks juba läänelikuma orientatsiooniga. Eriti kehtib see eraettevõtete puhul, mille on rajanud noored Läänes töötanud ja õppinud hiinlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles