Saaremaa silmaarsti abilisel pole erialast haridust

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nägemise testimiseks kasutatav tabel.
Nägemise testimiseks kasutatav tabel. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tallinna tervishoiu kõrgkooli optomeetria õppetooli juhataja Vootele Tamme hinnangul on lubamatu, et Kuressaare silmaarst Marta Virvese juures töötab vastava hariduseta optometrist.

«Probleem on selles, et doktor Virves laseb silmi kontrollida oma pojal, kel puudub selleks õigus ja haridus,» ütles Saarte Häälele Tallinna tervishoiu kõrgkooli optomeetria õppetooli juhataja Vootele Tamme. Arst ise vaatab kliendi pärast oma kabinetis üle, hinnates silma tervislikku seisundit.

Oma ala asjatundja ja meedias optomeetria veduriks nimetatud Tamme on ka ise doktor Virvesega kohtunud ja temaga sel teemal vestelnud.

«Ma isegi ei taha ette kujutada situatsiooni, kui Aap Virvese «nägemiskontrolli» läbinud (ja neid on palju) esitavad näiteks kollektiivse hagi,» märkis Tamme. Ta ei osanud öelda, kes oleks pädev või õigustatud Marta Virvest korrale kutsuma, sest optometristina tohib tegutseda vaid vastava tunnistuse (diplomi) olemasolul.

Keegi ei kontrolli

Saare maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja asetäitja Anneli Tõru sõnul on maavalitsus kohustatud silma peal hoidma perearstidel, kuid sellest, mis toimub eraarstide valdkonnas, ei pea maavalitsusel ülevaadet olema.

Riiklikku järelevalvet teeb tervishoiuteenuse osutajate tegevuse üle terviseamet ja tervishoiuteenust saab osutada vaid terviseameti väljastatud tegevusloa alusel tegutsev silmaarst. «Optometrist ei ole seaduse mõistes tervishoiutöötaja ning tema tegevus ei ole eraldi reguleeritud,» selgitas sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste, lisades, et vastutab silmaarst ja tema tegevuse üle tehakse ka järelevalvet.

Nõuete järgi ei pea arsti meeskonnas olema optometristi ning mitmed silmaarstid teevadki neid toiminguid ise, rääkis Paluste, selgitades, et arst vastutab oma abilise pädevuse eest.

«Silmakliinikus töötavadki medõed ja neil ei pea olema tingimata optometristi pabereid,» kinnitas silmaarst Marta Virves, rõhutades, et tema abilisena töötav Aap Virves on lõpetanud Tallinna meditsiinikooli ja tal on velskripaberid.

Virves selgitas, et nägemist ei peagi ilmtingimata just optometrist kontrollima, tuues näiteks mitu Kuressaare prillipoodi, kus nägemistesti teevad ära müüjad. Ka Kuressaare haiglas kontrollib silmi medõde, kes ei ole hariduselt optometrist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles