Vaata, millised on reisile ravimite kaasavõtmise piirangud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marina Puškar

Ravimiamaeti tegevuslubade ja inspektsiooni büroo juhataja Inge Mäe sõnul sõltuvad piirangud ravimitega reisimisel nii ravimist kui sellest, kuhu reisitakse.

Isiklikuks tarbeks võib inimene kaasa võtta kümme erinevat ravimit, iga ravimit kuni viis pakendit. Kaasasoleva looma tarbeks saab loata kaasa võtta viis nimetust ravimit, iga ravimit kuni 3 pakendit. See kõik kehtib nii käsimüügi- kui ka retseptiravimite kohta. Vitamiine ja näiteks söetablette võib kaasa võtta piiramatult.

Narkootilistele ja psühhotroopsetele ravimite puhul sõltub lubatud kaasavõetav kogus sihtriigist.ning kehtivad rahvusvahelised reeglid. «Siin ei saa Eesti riik kaasa rääkida ja ei maksa meie ametnikke süüdistada,» ütles Mäe. Mitte-Schengeni riikidesse minnes võib kaasas olla ainult üks ravimipakend (mitte suurem kui 20 tabletti) koos vastava arsti teatisega.

Kui reisitakse Schengeni riiki, peab narkootilise ja/või psühhotroopse ravimiga kaasas olema olenemata kogusest (kas või ühe tableti puhul) Schengeni tunnistus Seda tunnistust võidakse küsida igas Schengeni riikide hulka kuuluvas välisriigis. Sellise tunnistuse saab taotleda maksimaalselt 30-päevaseks raviks vajalikus koguses. Taotluse selleks täidab arst, ravimi väljastab apteek ja loa annab ravimiamet.

Postiga saab ravimeid saata ainult eraisik eraisikule ja korraga viis tootjapakendit. Internetist ravimite tellimine ja nende kättetoimetamine on praegu keelatud. Tulevikus on ette näha internetiapteekide käivitumist Eestis.

Küsimuste korral soovitas Mäe pöörduda lähima apteekri või ravimiameti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles