Anneli Talvik: Eestis käib terviseennetus kampaaniate korras

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Anneli Talvik
Perearst Anneli Talvik Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Perearstide seltsi juhatuse liige ja perearstikeskuse Sinu Arst perearst Anneli Talvik rääkis Tallinna perearstide konverentsil, et tervisekontroll koos nõustamisega võimaldab paljusid haigusi aastakümneteks edasi lükata või hoopis vältida.


Talviku sõnul peaks riigi huvi olema võimalikult terve maksumaksja, aga ka see, et ravikindlustusraha ilma asjata tuulde ei loobitaks.

Ta lisas, et meil käib terviseennetus kahjuks kampaaniate korras. Kogu nõustamistegevus on pearaha sees, kuid tegelikult saavad praegu nõustamist vähesed ja patsiendid ei oska seda ka küsida. «Perearsti vastuvõtt on täis haigeid, kuhu mahub terve inimene?» küsis Talvik.

Patsiendil on ootus saada mingi uuring tasuta, kuid uuringud peavad olema siiski tõenduspõhised. Talviku sõnul pole inimestele piisavalt selgitatud, mida ta haigekassa raha eest saab ja mida mitte. Ennetustegevuse käigus tuleb käsitleda kümneid erinevaid teemasid, kusjuures palju saab teha ilma nõela sisse torkamata.

«Eesti inimene on uuringu usku. Aga näiteks EKG ilma kaebusteta inimesele on täiesti mõttetu. Kui 35-aastane naine soovib lihtsalt kontrollida, kas ta on terve, siis pole seegi mõistlik. Paljud nõuavad kompuuteruuringut ilma vajaduseta, mõned kõiki analüüse korraga,» rääkis Talvik.

Patsient ei mõista sageli, mida perearst on võimeline tegema ja mis on põhjendatud ning siit on konfliktid kerged tekkima. Vaja oleks teist pereõde perearstikeskusse, samuti kliinilist assistenti. Tuleks kaaluda ka mõningate tasuliste teenuste osutamist perearstikeskuses.

Praegu pole see võimalik, ehkki perearstikeskused on eraettevõtted. Näiteks saaks perearst märksa odavamalt eemaldada tülika sünnimärgi, mille eest erakliinikus sadu eurosid kasseeritakse.

Talviku sõnul on hea, et ka haiglates on tekkinud huvi terviseennetuse vastu. See, et seal tegutsevad ennetuskabinetid, näitabaga, et haiglatel jääb raha üle. Samas maksab täielik terviseaudit haiglas 689 eurot.

Töötervishoiukontroll praegusel kujul on Talviku hinnangul täielik mõttetus. Ta rõhutas ka, et riik peab tegema kõik loomaks sellist keskkonda, mis toetaks inimeste tervislikke valikuid.

Juttu oli sellestki, et eriarst ei ole pädev andma laiapõhjalist ülevaadet inimese tervisest – ta saab anda nõu vaid oma kitsal erialal. Perearst suudab aga nõustada korraga paljusid riske. «Üldiselt on Eesti inimeste suhtumine oma tervisesse väga ükskõikne ja nad ei järgi meie antud nõuandeid. See võimaldaks aga haigusi kümneteks aastateks edasi lükata,» lõpetas Talvik oma ettekande.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles