Uuring: kahel kolmest ülekaalulisest lapsest on risk südamehaigusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju ülekaalus olevatel lastel on risk südamehaigustele.
Palju ülekaalus olevatel lastel on risk südamehaigustele. Foto: SCANPIX

Hollandi teadlased leidsid, et kahel kolmandikul väga ülekaalulistest lastest on südamehaiguse riskifaktorid välja kujunenud juba 12. eluaastaks.

Ajakirjas Archives of Disease in Childhood avaldatud uuringust selgus, et kahel kolmest väga ülekaalulisest lapsest on 12. eluaastaks juba olemas vähemalt üks terviseprobleem, mis suurendab südamehaiguse riski, vahendas The Telegraph.

12-aastaselt oli neil lastel juba kõrge vererõhk, kolesteroolitase ja veresuhkur. Uuring viidi läbi Hollandis, analüüsides 500 last, kellest 307 olid väga ülekaalulised. Natuke rohkem kui pooled neist lastest olid poisid, kes olid tugevalt ülekaalulised juba nooremas eas kui tüdrukud.

Kahel kolmest uuritud lapsest oli vähemalt üks kardiovaskulaarne riskifaktor. Rohkem kui poolel lastest oli kõrge vererõhk, sama paljudel ka halb kolesterool, ühel seitsmest oli kõrge veresuhkru tase ja alla ühe protsendil lastest oli teise tüübi diabeet.

Ainult ühe lapse ülekaal oli tingitud pigem meditsiinilisest näidustusest kui elustiili valikutest. Kolmandik väga ülekaalulistest lastest tuli ühe vanemaga perekonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles