Käest ilma jäänud tüdrukule said saatuslikuks verevarustushäired

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonsia pärast operatsiooni Narva haiglas. Järgmisel päeval käsi amputeeriti.
Leonsia pärast operatsiooni Narva haiglas. Järgmisel päeval käsi amputeeriti. Foto: Erakogu

Pärast kukkumist paremale käele kipsi saanud kuueaastase tüdruku haige käsi tuli opereerida, kuna tal tekkisid rängad verevarustushäired.

«Tal olid rängad verevarustushäired ning muutused olid nii suured, et see muutus juba eluohtlikuks,» selgitas Tallinna lastehaigla pediaatriakliiniku juhataja Katrin Luts, miks otsustasid arstid amputeerida kuueaastase Narva tüdruku käe.

Arst selgitas, et verevarustuseta jäänud koed hakkavad lagunema ning sealt vabanevad mürgised ained, mis viivad organismi eluohtlikku seisundisse. Verevarustushäirete puhul on esimeseks tunnuseks tugev turse, mida ka kuueaastase tüdruku vanemad märkasid.

Arsti kinnitusel on raske öelda, kas verevarustushäired tekkisid kipsi panemisest. «Sellised asjad võivad juhtuda nii traumast kui ka kipsist,» tõdes ta. Luts tõdes, et laste praktikas on sellised juhtumid väga harvad. «Aga kõiki asju tuleb ette,» tunnistas ta.

«Kui lapsel on eelnevalt haigus või trauma, aga aja möödudes lisanduvad kaebused või sümptomid, millele lapsevanem ei oska selgitust leida, siis tuleb alati pöörduda arsti poole, et selgitada, kas muutus on tingitud traumast või eelnevast seisundist, või on tegu lisanduva haigusega,» selgitas ta. Arst tõi näite, et kui laps kukub käe katki ja tal tekib palavik, siis tuleb selgitada, kas selle põhjuseks on traumaga seotud protsess või on lisandunud viirushaigus.

Tänane Postimees kirjutab, et politsei uurib, mis juhtus Narva haiglas, kus lihtsa luumurru tõttu kipsi saanud kuueaastasel tüdrukul amputeeriti ülejärgmisel päeval käsi. Lapse käsi läks pärast kipsi panekut kummaliselt tursesse ning oli täpiline. Narva haiglast saadeti laps Tallinna lastehaiglasse edasi, kus ta jäse amputeeriti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles