Lein või lahutus raseduse ajal võib mõjutada sündimata lapse tervist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedad naised
Rasedad naised Foto: Elmo Riig / Sakala

Uuringust selgub, et raseduse ajal kogetud väga tõsine stress nagu lähedase kaotus või lahutus võivad jätta pikemaajalise jälje sündimata lapse tervisele.

Teadlased leidsid, et tugevat stressi kogenud rasedate lastel on palju suurem võimalus kannatada neljandaks eluaastaks tervisehädade käes, kirjutas The Telegraph.

Eriti suur oli seos siis, kui tulevane ema elas raseduse jooksul läbi suisa kaks traumaatilist kogemust. Eksperdid ütlevad, et seega on rasedatele vaja lisatuge stressirohkete sündmustega hakkama saamiseks.

Uurijad intervjueerisid info saamiseks 150 ema enne ja pärast sünnitamist. Nende käest küsiti stressirohkete sündmuste kohta nagu lähedase kaotus, lahutus, ootamatu töökaotus ja raske rasedus.

Neli aastat hiljem intervjueeriti neid, küsides laste tervise kohta. Seoseid leiti näiteks astma ja erinevate nakkuste puhul.

Üks võimalikke põhjuseid on muudatused ema hormoonides või immuunsüsteemis, mis omakorda mõjutab lapse immuunsüsteemi arengut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles