Eestlastele mõeldud mobiilirakenduste hulk kasvab pidevalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus nutitelefonidele mõeldud rakendus aitab leida riigimetsas olevaid puhkekohti ning seene- ja marjametsi.
Uus nutitelefonidele mõeldud rakendus aitab leida riigimetsas olevaid puhkekohti ning seene- ja marjametsi. Foto: RMK

Kui maailmas on mobiilirakendusi ehk äppe juba lugematu arv, siis neid tekib pidevalt juurde ka Eestisse.

Olümpiamängude ajal oli EMT kommunikatsioonijuhi Lauri Toomsalu hinnangul ka muidu populaarsete ERRi mobiilirakenduste kasutajate arv kindlasti kõrgem kui kunagi varem. Näiteks jalgpalli EM-i ajal (8.06-1.07) kasutati ERRi mobiilseid keskkondi Toomsalu sõnul keskmiselt 3346 korda päevas.

EMT ülevaade Eesti kasutajatele mõeldud mobiilirakendustest:

Meelelahutus: vaata telesaateid või osta kinopilet

Sellel kevadel toimus Eestis konkurss «Eesti parim m-teenus 2012», mille võitis ülekaalukalt ERRi mobiilirakendus tele- ja raadioprogrammide otseülekannete ning saadete arhiivi jälgimiseks. Lisaks pakub see rakendus täispikkuses päevauudiseid eesti, vene ja inglise keeles ning saatekavasid. Kui suvilasse või lõkkeõhtule ei taha vana head televiisorit kaasa tassida, saab teleülekannete olulisemaid hetki jälgida ajast, kohast ja telekast sõltumatult.

Kui aga telekavaatamiseks läheb, võimaldab teine mobiilirakendus MinuTV vaadata telekavasid, otsida saadet või filmi näitleja nime või märksõnade järgi, lisada meeldetuletusi huvitavate saadete alguse kohta jm. Samuti saab MinuTV-d nutitelefoniga või tahvelarvutiga kasutades salvestusi lisada ja hiljem neid kodus vaadata. See on eriti mugav, kui oled kodust eemal ja soovid mõne saate salvestama panna.

Eesti parima m-teenuse konkursil võitis rahva lemmiku tiitli Solaris Kino mobiilirakendus. See võimaldab vaadata mobiilis kinokava, osta pilet ja tasuda selle eest mobiiliarvega. Lihtne ja mugav võimalus näiteks kohvikulaua taga sõbraga õhtuseid plaane arutades, kui arvutit käepärast ei ole. Lisaboonusena jagavad rakendusele kiidusõnu inimesed, kes on unustanud kinno minnes rahakoti koju või autosse – rakenduse abil on nad saanud rahakotile järgi minemata kohapeal pileti osta.

Haridus: õpi liiklust või õigekirja

Kevadsuvel saavutas – ilmselt eksamiteks valmistumise tuules – suure kasutuse Sõnar: eesti õigekirja mobiilirakendus, mis on nagu õigekirjakäsiraamat nutitelefonis, kuid üles ehitatud kasutaja õigekirjaprobleemidest lähtuvalt. Rakendus on mõeldud nii tavakasutajatele õigekirja kontrollimiseks kui ka kooliõpilastele reeglite omandamiseks.

Eeskätt noorte seas on aktiivselt kasutatav liiklustestide rakendus. Autokoolis käija saab oma teooriateadmisi proovile panna bussiga koolist koju sõites või kõikvõimalike ooteaegade täiteks.
Eesti Posti mobiilirakendusega saab jälgida saadetiste liikumist ja asukohta (vaja on teada vaid registreeritud kirja või paki numbrit), leida lähima pakiautomaadi ja vajaliku sihtnumbri. Kuna e-poodidest ning internetioksjonitelt ostmine aina kasvab, on kindlasti tegu üha enam kasutajaid leidva vajaliku rakendusega.

Transport: osta bussipilet, telli takso, pargi auto

Bussisõitjatele on tänuväärsed rakendused Bussipilet.ee, mis võimaldab osta sõiduks vajalikke pileteid, ning Peatus.ee, mis annab infot ühistranspordi graafikute kohta. Viimane on hetkel küll ajutiselt suletud, kuna info uuendamisega tekkis ajutine probleem.

Kui aga on vaja taksot tellida, on selleks mitmeid erinevaid rakendusi – populaarseim TaxiPal, aga ka KutsuTakso ja Takso. Kindlasti on need rakendused abiks neile, kes igapäevased taksokunded ei ole või vajavad taksot võõras linnas ning taksotellimise numbreid peast ei tea: rakendusest leiab kogu vajaliku info.

Autoga liiklejatele on abiks parkimisrakendused, millest enamkasutatud on Pargi.ee. Muidugi saab ka nutitelefoniga parkida «vanal moel» ehk SMS-i saates, aga rakenduse abil on see oluliselt mugavam ja kiirem.

Abi välisreisil

Välisministeeriumi uus mobiilirakendus «Reisi targalt» pakub reisiteavet erinevate riikide kohta ja võimaldab registreerida oma reisile minek nutitelefoni või tahvelarvutiga – paraku on oma reisi Välisministeeriumi kodulehel registreerimise soovitus asi, mis kipub meelde tulema alles siis, kui juba lennujaamas või sihtkohas ollakse. Mis aga veel olulisem: rakenduse abil saab teavet ka reisihoiatuste kohta ning see võimaldab välisministeeriumil katastroofipiirkondades viibiva inimesega kiiresti ühendust võtta ja veenduda, et temaga on kõik korras või vajadusel pakkuda talle kiiret abi.

Meedia: valikut igale maitsele

Oma mobiilirakendused on pea kõigil suurimatel ajalehtedel ja online-portaalidel: rakenduse abil saab lugeda Õhtulehte, Postimeest, Eesti Päevalehte, Eesti Ekspressi ja Delfit. Raadiosaadete kuulamiseks pakuvad rakendusi on eelpool juba mainitud ERR, Elmar, KUKU, SkyPlus, Power Hit Radio ja Uuno.

Pank, seadused ja digiallkiri taskus

Eesti e-panganduse eduloost on sujuvalt kujunemas m-panganduse edulugu: hästi toimivad mobiilirakendused on nii Swedbankil, SEB-l kui Nordeal. Nagu heale rakendusele kohane, on internetipangas toimetamine kohandatud just nutitelefoni kasutajale kohaseks ning tegu pole lihtsalt internetipanga peegeldusega mobiilis.

Kevadel valmis ka rakendus Digidoc, mis võimaldab ka nutitelefonis ja tahvelarvutis avada digiallkirjastatud dokumente ning anda omapoolset digiallkirja.

Seaduste kättesaadavusele igal hetkel ja igas olukorras aitab kaasa Riigi Teataja mobiilirakendus. Ilmselt pole tegu küll massilist kasutust leidva rakendusega, kuid need, kellel kiiresti vaja mõne seadusepunkti täpne sõnastus üle vaadata, on kahtlemata tänulikud. Kasutajate hinnangul on enim vajadust olnud uue liiklusseaduse vaatamise järele olukorras, kus liiklusõnnetuse puhul tekib vaidlus selle üle, kumb pool oli süüdi.

Millest eesti kasutajad kõige rohkem puudust tunnevad? Lapsed ja lapsevanemad küsivad tihti e-kooli rakenduse järele – ning siin on kuuldavasti juba positiivseid arenguid oodata! Eestis tegutsevad ülikoolid võiksid samuti mobiilirakenduste suuna võtta. Osadel ülikoolidel on mobiilist vaadatav veebileht olemas, kuid mugavam oleks näiteks tunniplaani vaadata rakenduse kaudu ning miks mitte ka ees ootava loengu materjalidega (Power Point presentatsioonid, videod jne) enne loengut tutvust teha või vastupidi – hiljem järgi vaadata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles