Ametnik: liigne kiirustamine ei ole patsientide huvides

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsravimid solgivad turgu.
Võltsravimid solgivad turgu. Foto: SCANPIX

Haigekassa ravimispetsialisti Erki Laidmäe sõnul võiks ravimeid kiiremini Eesti turule lubada, kuid liigne kiirustamine ei pruugi olla haigete huvides.

Selleks et uus ravim jõuaks Eestis haigekassa kompenseeritavate ravimite loetellu, tuleb kaaluda mitu aspekti. Esiteks seda, kas ravimil on kasutusel olevate ees mingeid eeliseid. Siis seda, kas need eelised on väärt ravimitootja küsitavat lisaraha, ja lõpuks: kas ravikindlustusel on raha ravimi eest tasumiseks.

Ravimitootja taotlusele annavad hinnangu ravimiamet ja haigekassa ning vajadusel erialaeksperdid. Seejärel arutab seda sotsiaalministeeriumi juures tegutsev komisjon, kuhu kuuluvad lisaks ametnikele ka arstide ja patsientide esindajad. Kindlasti saaks protsess olla lühem, kuid liigne kiirustamine ei pruugi olla patsientide huvides. Meie hinnangul on menetlus varasemaga võrreldes ka oluliselt lühenenud. 2011. aastal näiteks hakati kompenseerima 13 uut ravimit, 15 toimeaine puhul suurendati soodustust ja mitmel puhul leevendati piiranguid. Kui uued ravimid ei oma olulisi eeliseid ja on ka oluliselt kallimad, on küsitav, kas nende eest peaks tasuma maksumaksja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles