Kodus elektri tootja: tegu on rohelise mõtteviisiga

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Türi majaomanik Vello Ohu, kes on seadnud oma katusele päikesepaneelid ning müüb nüüd osa elektrist Eesti Energiale, ütles, et tema jaoks on tegu eelkõige hobi ning mõtteviisiga.

Ohu ütles, et päikesepatareide hankimine ning dokumentide kooskõlastamine ei olnud tema jaoks ülearu keeruline ning kui ta peaks sellega otsast alustama, teeks ta seda kindlasti. Samas möönis ta, et see eeldab huvi teema vastu ning tavainimsele võib see veidi keeruline olla.

Ohu märkis, et täiesti võimalik on ka Eesti tingimustes luua nö nullenergiamaja ning ennast võrgust täiesti lahti ühendada. Tema aga seda teed ei kaalunudki, vaid jäi Eesti Energia võrku.

Äriidee seisneb selles, et kui päikest on palju ning temal jääb elektrit üle, müüb ta selle Eesti Energiale, kui aga valgust on vähe, ostab omakorda tagasi. Ohu hindas, et mõlematpidi on energiamüük enam-vähem võrdses mahus ning ta on väga lähedal seisule, kus ta kokkuvõttes elektri eest lisaks midagi maksma ei pea. Võimalus energiat Eesti Energiale müüa ja vajadusel tagasi osta annab veel ühe olulise eelise – nimelt ei pea Ohu soetama endale mingeid patareisid ega muid energiasalvesteid.

Sellise süsteemi arendamise kuluks hindas Ohu 5000-10 000 eurot.

Päikesepaneelide eluiga on kolmkümmend aastat ning mingit hooldust need ei vaja. «Kui meteoriit peaks katusele kukkuma, siis on see ainuke oht,» muigas Ohu.

Ohu rõhutas, et riik peaks kindlasti inimesi toetama, kes sellist süsteemi endale muretseda soovivad. «Minu jaoks on see hobi, elulaadi ja mõtteviisi küsimus – roheline mõtlemine ja loodushoid,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles