Disainer: disainlampe pole hõõgpirnide kadudes vaja välja vahetada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgustidisainer Tarmo Luisk
Valgustidisainer Tarmo Luisk Foto: Toomas Huik/Postimees

Tuntud Eesti valgustidisaineri Tarmo Luisu sõnul pole hõõglampide kadumisel alust hirmul, et nüüd tuleb disainlambid välja vahetada.

«Tavavalgustite puhul hõõglampide kadumine väga palju ei muuda, sest on saadaval sobivaid kompaktluminofoor, halogeen ja LED-valgusallikad. Uute valgustite disainimisel annab aga LED oluliselt suuremaid võimalusi.  LED valgusallikate kompaktsed mõõdud  võimaldavad – väga teistsuguseid lahendusi, mis ilmselt  tulevikus muudab ka valgustite välisilmet suurel määral » rääkis tuntud disainer Tarmo Luisk. Disainer kinnitas, et praegu pole mingit alust kartuseks, et pärast hõõglampide tootmise lõpetamist tuleks senised valgustid välja vahetada.

«LED-lamp suunab valgust ühes suunas, aga kui nad  on hajutiga, siis valguse iseloom muutub ja ka LED  toimib kui tavaline valguseallikas, andes hajusa valguse enda ümber,» selgitas disainer. Toodetakse ka selliseid LED-lampe, mida saab keerata tavalistesse levinud soklitesse  ja mille kuju meenutab tavalist n-ö Edissoni  valgusallikat.

Luisk ise pole hõõgpirnide kadumise pärast oma loomingut muutma pidanud ega pea seda ka vajalikuks. «Selleks, et tavavalgustite disainis midagi totaalselt muutuks, on natukene vara veel ja lähiajal ei ole seda ka karta,» lisas ta. Pigem kohandatakse uued valgusallikad  tema sõnul tootjate poolt juba olemasolevate lampidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles