Kork: streigi kasu kaalub üles ajutise kahju

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kork.
Andres Kork. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

«Nii nagu meditsiinis ikka, kaalub pikemas perspektiivis saadav suurem kasu üles ajutiselt tekkiva väiksema kahju,» põhjendas ajalehes Pealinn oktoobris algavat meditsiinitöötajate streiki arstide liidu president Andres Kork.

«Streik tõepoolest tekitab patsientidele ebamugavusi ja pikendab ooteaega arsti juurde pääsemiseks, kuid meie eesmärk on parandada siinseid tingimusi, et peatada tervishoiutöötajate lahkumine välismaale ja säilitada haigetele võimalus saada ka tulevikus ravi Eesti arstidelt ja õdedelt. Nii nagu meditsiinis ikka, kaalub pikemas perspektiivis saadav suurem kasu üles ajutiselt tekkiva väiksema kahju,» selgitas Kork.

Seega ei lähe arstid tema sõnul streikides vastuollu Hippokratese vandega, nagu meedias on kiputud kohati väitma, vaid hoopiski täidavad seda, sest ütleb ju arstivanne: «Ma korraldan haigete eluviisi nende kasuks parema võime ja otsuse järele; aga kõik, mis kahjustab või vigastab haiget, tahan neilt eemal hoida.»

Eemal hoida tahavad aga arstid meie tervishoiusüsteemi täielikku lagunemist. «Midagi tuleb tõesti ette võtta ja küsimus pole enam jätkusuutlikkuses, vaid tervishoiusüsteemis töötavad inimesed näevad iga päevaga üha selgemalt süsteemi lagunemist. Aastas lahkub välismaale juba 3,5 protsenti töötavatest arstidest, lisaks pensioniikka jõudjad. Väljastpoolt seda kas pole näha või ei taheta näha,» lausus Kork.

Viimasel paaril aastal on arstide arv Eestis vähenenud ligi 160-170 arsti võrra aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles