Perearstid: arstiabi kättesaadavusest üksi on vähe

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Talvik
Anneli Talvik Foto: Liis Treimann

Perearstide seltsi aastakonverentsi arutlusringi teemaks oli seekord: «Mis on olulisem - kvaliteet või kättesaadavus?».

Perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik ütles arutelu sisse juhatades, et viimasel ajal räägivad haigekassa ja poliitikud aina arstiabi kättesaadavusest ja väga vähe räägitakse sellest, millist abi inimene saab. «Kättesaadavuse teemat on liiga jõuliselt müüdud, aga kättesaadavus ei ole sama, mis kvaliteet,» ütles Talvik, lisades, vahel tuleb kättesaadavus kvaliteedi arvelt.

Talvik nimetas populistlikuks haigekassa nõuet pikendada perearstikeskuste lahtiolekuaegu.

Tõstatati ka visiiditasu probleem, mille kehtestamisel väheneks eeldatavalt nende arv, kes käivad vastuvõtul korduvalt, ilma vajaduseta, lihtsalt et arstiga suhelda.

Vastuvõttude arvu tuleks paljude perarstide arvates piirata, normaalne oleks kuni 20 inimest päevas. Suur osa perearste on ülekoormatud, aga kasvab ka IT-alane koormus. Samas avaldati kartust, et visiiditasu paneks löögi alla kõige vaesemad.

Perearst Svea Rosenthal soovis, et patsiente rohkem teavitataks sellest, mida perearst peab tegema ja mida mitte ning millised on tema võimalused.

Seltsi juht Diana Ingerainen juhtis tähelepanu, et krooniliste haigete hulk on aastatega kasvanud ja see pole ressursiga kaetud. Teise õe vajadus tuleneb tema sõnul reaalsest vajadusest.

Perearst Mall Lepiksoo vaidles vastu sotsiaalministri ametnikele, kes on nimetanud perearsti väravavahiks. «Perearst pole mingi väravavaht, kes tõrjub palle, ta on laiapõhjaline spetsialist - lausa imearst, kes iga päev haigeid nõustab ja ravib,» sõnas ta.

Terviseameti juht Tiiu Aro ütles seepeale, et väravavaht on jalgpallis väga oluline isik ja ta peab kõik pallid osavalt kinni püüdma. Ta viitas ka sellele, et osa inimesi lihtsalt vajab rohkem arsti kui teised. «Kui saad kvaliteetset abi liiga hilja, siis pole seda enam ehk vajagi,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles