Perearstid rikuvad haigekassaga sõlmitud lepingut

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti meedikud streigivad.
Eesti meedikud streigivad. Foto: Sille Annuk / Postimees

Meedikute streigi ajal lükkuvad mitmes perearstikeskuses krooniliste haigete vastuvõtuajad ülejärgmisse nädalasse. Haigekassa kinnitusel rikuvad perearstid sellistel puhkudel nendega sõlmitud lepingut.

«Kui perearst ei võta kroonilist haiget vastu vähemalt viie tööpäeva jooksul, rikub ta nii määrust «Perearsti ja temaga koos töötavate tervishoiutöötajate tööjuhend» kui haigekassaga sõlmitud lepingut,» kinnitas haigekassa pressiesindaja Evelin Koppel. Haigekassa saab  rikkumiste puhul juhtida perearsti tähelepanu sellele ning anda aega puuduste kõrvaldamiseks. «Kui rikkumised jätkuvad, saame perearstile teha leppetrahvi. Kui sellest ei piisa,  fikseerida lepingu rikkumised ja äärmuslikul juhul teha leppetrahvi,» lisas ta.

Koppeli sõnul ei ole eilse seisuga haigekassale laekunud kaebusi,  et perearstid võtaksid patsiente vastu hiljem kui lubatud. «Oleme ise mõningate perearstidega suhelnud ning ka sealt pole tulnud infot, et oleks nende tavapärastes vastuvõtuaegades või ravijärjekordades muutusi.»

Seega pole haigekassa alustanud ka mingeid kontrolle. «Kui meile laekub signaal mõne perearsti ebaseaduslikust tegevusest, siis kindlasti kontrollime,» lubas ta.

Kolmapäevane Postimees kirjutas, et Telliskivi perearstikeskuse pakutakse kroonilistele haigetele vastuvõtuaegu alles ülejärgmisse nädalasse. Perearstikeskuse Sinu Arst pakuti mõnele kroonilisele haigele aega kümne päeva pärast, kuna lühendatud vastuvõtu tõttu ei ole teada, kui palju on ägedaid haigeid, keda tuleb koheselt ravida.

Meedikute streigi ajal korraldavad perearstid toetusstreigi ning kuigi keskused on lahti kaheksa tundi, siis patsiente võetakse vastu neli tundi päevas.

Haigekassa teatas streigi esimesel päeval, et perearstide väide nagu tasuks haigekassa perearstidele üksnes nelja ja pereõdedele kolme tunni vastuvõttude eest päevas, on eksitav.  «Perearstiabi rahastatakse suures osas pearahapõhiselt, mille arvestuse aluseks on eeldus, et minimaalse nimistu korral (1200 inimest) on perearsti tööaeg seitse ja pereõel kaheksa tundi  päevas. Kuna täiendavalt makstakse perearstidele ka uuringute ja protseduuride eest, kaetakse ühe tunni ulatuses arsti tööaega läbi selle,» seisab saadetud pressiteates.

 Samas teates rõhutatakse, et sotsiaalministeeriumi ja haigekassa on seisukohal, et perearstidel ei ole alust tervishoiutöötajate streigi ajal töökorraldust muuta ning tuleb tagada patsientide vastuvõtt vähemalt 20 tundi nädalas, samas  kättesaadavuse tagamiseks tuleb vajadusel vastuvõtutundide arvu suurendada.

 «Sellest tulenevalt ei ole perearstidel õigus eksitada patsiente vastuvõtuaegade ja perearsti praksise lahtiolekuaegade suhtes,» seisab pressiteate lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles