Premia: ükski Eesti jäätisetootja ei kasuta magusainena maisisiirupit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Premia jäätisetehas.
Premia jäätisetehas. Foto: Liis Treimann

Premia Foodsi turundusdirektor Katre Kõvaski sõnul ei kasuta Premia oma jäätiste tootmiseks maisisiirupit ning neile teadaolevalt ei tee seda ka üksi teine Eesti jäätisetootja.

«Presidendiproua väide, et «Eestis pole enam praktiliselt võimalik leida jäätiseid, milles ei sisalduks maisisiirupit», on vale,» ütles Kõvask. «Kindlasti on see väide vale kõigi Premia jäätiste osas.»

Kuigi paljudel magusatel toodetel on märge glükoosisiirup või glükoosi-fruktoosisiirup, siis seda võib Kõvaski sõnul teha maisist, aga ka peedist, nisust või mõnest muust toorainest. USAs on glükoosisiirupi valdavaks tooraineks tema sõnul mais, kuna mais on ilmselt seal väga kättesaadav tooraine. Eestis tehakse seda tavaliselt peedist või nisust.

«Premia kasutab oma jäätistes valdavalt suhkrut aga ka glükoosi-fruktoosi-sahharoosisiirupit - kõik sõltub retseptuurist. Glükoosi-fruktoosi-sahharoosisiirupi puhul on meil tooraineks kas peet või nisu või mõlemad. Tooraineks ei ole mais,» selgitas Kõvask.

Glükoosi-fruktoosi-sahharoosisiirupist moodustab Kõvaski sõnul ligi poole glükoos, järgnevad sahharoos ja fruktoos. Fruktoosi osakaal siirupist endast on ligikaudu veerand.

«Glükoosi-fruktoosi-sahharoosisiirupit kasutatakse väga väikestes kogustes, ligikaudselt ja sõltuvalt retseptist, ei ole siirupi osakaal kogu jäätisemassist kunagi rohkem kui viis protsenti tonnist,» lisas Kõvask.

«Meie arvates on Evelin Ilvese teemapüstitus natuke vale ja ei ole aus Eesti jäätisetootjaid niimoodi rünnata, ilma et faktid oleksid selged. Ja kui rünnata, siis konkreetsete näidetega,» lisas Kõvask. «See tegi haiget ja ei olnud meeldiv.»

Mõningate toodete ja ka jäätiste pakenditelt võib sõna «maisisiirup» aga ometi leida. Näiteks Premia Super Size värviliste šokolaadimaitseliste tükkidega jäätise šokolaaditükkide koostises on see kirjas. Kõvask aga kinnitas, et tegemist on vananenud tekstiga ja praegu kasutavates šokolaaditükkides maisisiirupit enam ei sisaldu.

Kõvaski sõnul tuleb ka eristada maisi- ja täismaisisiirupit ehk High Fructose Corn Syrupit. Just viimasest rääkis Evelin Ilves oma pöördumises. «Seda täismaisisiirupit ei ole Premias kindlasti ei šokolaaditükkides ega täidistes,» rääkis Kõvask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles