Kuldreeglid: kuidas olla hea sohvasurfaja ja -võõrustaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea külaline peaks oma voodiriided hommikul ise kokku pakkima.
Hea külaline peaks oma voodiriided hommikul ise kokku pakkima. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Sohvasurfajate ehk couchsurfingu kogukonna liikmeid on kümneid tuhandeid ja igaüks neist omamoodi. Kogenud sohvasurfajad jagavad kogemusi, kuidas olla hea külaline ja võõrustaja.

Kuidas olla hea surfaja?

•    Tunne oma võõrustaja isiksuse ja tööde-tegemiste vastu huvi, kuid ära muutu tüütavaks ega pealetükkivaks.

•    Selgita välja võõrustaja ajaplaan ja püüa oma päevakava sellega ühitada, et sinu järel ei peaks ootama. Vajadusel tee kokkuleppeid.

•    Enne reisile asumist uuri kohalikku eluolu; näita välja, et oled oma võõrustaja kultuurist huvitatud; võimalusel võta kodust ka midagi suveniiriks kaasa.

•    Korista enda järelt. Sa ei pea veetma tunde tolmurulle korjates või aknaid säravaks lüües, aga hoia korda, kui käid duši all, paki hommikul voodipesu kokku ja viska ära oma banaanikoored või leivapuru.

•    Pea kokkulepetest kinni. Kui tegid kokkuleppe kahe ööpäeva peale – kui sinu plaanid ka muutuvad–, lahku õigeaegselt või tee võõrustajaga sobivusel uus kokkulepe.
 

Kuidas olla hea võõrustaja?

•    Ole sõbralik ja aita oma külalist nii palju kui saad või kui ta küsib/vajab, aga mitte rohkem – sa ei pea muutuma oma külalise käsutäitjaks.

•    Kehtesta end. Tutvusta sohvasurfajale kodukorda ja põhimõtteid, et ta saaks sind austades neist kinni pidada ja samas end mugavalt tunda.

•    Leia aega, valmistu. Turvalisele asemele lisaks meeldib öömajalistele üldjuhul ka sinuga koos aega veeta, et näha eluolu just läbi sinu silmade ja soovituste.

•    Küsi kontakte – näita välja, et huvitud oma külalisega suhtlemisest ka edaspidi ning tahad võimalusel teda tema kodukohas külastada – mine tea, millal abi vajad!

•    Oska öelda «ei». Kui leiad, et öömaja küsija ei suhtu sinusse respektiga, või tunned, et teie huvialad ja jututeemad ei kattu, ütle viisakalt «ei» – sa ei pea üleliia põhjendama. On sinu otsustada, kas aktsepteerid ka päringuid, millest on näha, et sohvasurfaja otsib öömaja näol vaid priihotelli teenust ega huvitu kogukonnatundest ja -väärtustest.

•    Ühinedes rahvusvahelise sohvasurfajate võrgustikuga (couchsurfing.org), on oluline suhtuda oma kasutajaprofiili täitmisesse täie tõsidusega, sest nii ehitad ausammast usaldusele. Samuti aitab see sind kokku viia just nende inimestega, kellega sul on miskit ühist või kellega suhtlemine reisil olles või kodus võõrustades sulle enim põnevust pakub.

Allikas: Rain Uusen, sohvasurfajate soovitused

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles