Kroonilised haiged ei pääse perearstile

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arstide nõudmisi toetavad perearstid lühendasid vastuvõtuaegu, mistõttu on pikemaks veninud krooniliste haigete visiidile pääsemise ooteajad.

Kui varem võttis perearstikeskuse arst patsiente vastu viis kuni kuus tundi päevas, siis meedikute toetusaktsiooni ajal võtab perearst patsiente vastu neli ja pereõde kolm tundi päevas.

Telliskivi perearstikeskuse pereõe Piret Mättikase sõnul on suurem tähelepanu koondatud neile, kes on äsja ja ägedalt haigestunud. Kroonilistel haigetel tuleb perearstiabi järjekorras oodata tavapärasest kauem. «Lapsi on palju. Kõrva- ja kõhuvaluga ning köhijaid ei jäta me ju ukse taha. Kroonilised haiged ja need, kelle seisund lubab, paigutame järjekorras kaugemale,» ütles Mättikas. Nende keskuses on kroonilistele haigetele pakkuda vastuvõtuaegu alles ülejärgmisse nädalasse.

«Kõik on väga mõistvad ega ole midagi halba öelnud,» lisas ta.

Ooteaeg kümme päeva

«Meie võtame vastu haigeid ja lapsi, aga need, kellel on vana probleem, peavad ootama,» ütles ka Pirita perearstikeskuse pereõde Nadežda Lauer. Pirita perearstikeskuse perearst Kaja Arbeiter lisas, et kroonilistele haigetele on siiski veel selle nädala reedeks vabu aegu.

Laueri sõnul kasvab perearstile tahtjate ootejärjekord lühemate vastuvõtuaegade tõttu kindlasti. Mättikas aga tõi näiteks, et esmaspäeval võttis üks Telliskivi arst nelja tunni jooksul vastu 13 patsienti – igale patsiendile sai lihtsalt tavapärasest vähem aega pühendada.

Perearstikeskuse Sinu Arst omanik, perearst Anneli Talvik kinnitas, et toetusaktsiooni raames võtavad keskuse perearstid patsiente vastu senise viie tunni asemel neli tundi päevas. Ära jäävad kõnetunnid ja konsultatsioonid e-posti vahendusel. «Mõnele patsiendile pakkusime aega kümne päeva pärast, kuna me ei tea, kui palju on ägedaid haigeid, kellele peame keskenduma,» ütles Talvik.

Tema sõnul käivad paljud inimesed perearsti vastuvõtul probleemidega, mis ei vaja arstiabi, ja see kurnab süsteemi. Toetusaktsiooni ajal venib sääraste patsientide ooteaeg pikemaks ja tuleb hakata mõtlema, kuidas end ise aidata.

Aitavad end ise

«Kui ei saa arsti juurde, siis hakatakse mõtlema, mida saab ise teha – äkki küsiks nõu apteegist, prooviks rahvameditsiini ja ravimteesid. Kui ei ole liiga kerget väljapääsu, tekib vastutus ja huvi, kuidas end ise aidata,» kirjeldas Talvik, lisades, et tema töökohas tundsid perearstid muutust juba esimesel toetusaktsiooni päeval.

«Inimene, kes nädala jooksul perearsti aega ei saanud, ajas selja sirgu ja ütles, et olgu, ta proovib esialgu ise ravida. Õde andis talle mõne soovituse juurde,» ütles Talvik.

Haigekassa pressiesindaja Evelin Koppel ütles, et perearst peab ägeda haigusega patsiendi vastu võtma hiljemalt tööpäeva jooksul, kroonilise haigusega patsient, kelle haigus ei ole äge, tuleb vastu võtta hiljemalt viie tööpäeva jooksul.

Kui perearstide seltsi väitel näeb haigekassa ette neljatunnist perearsti ja kolmetunnist pereõe vastuvõttu päevas, siis haigekassa teatel on selline väide eksitav. Perearstiabi rahastatakse suures osas pearahapõhiselt, mis tähendab, et mida rohkem on perearstil nimistus inimesi, seda suurem on talle makstav pearaha summa ning haigekassa poolt hüvitatavate töötundide hulk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles