Haiglajuht: eesmärk on streik väärikalt lõpetada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haiglate Liit kutsus arstide esindajad homseks läbirääkimistele, et arutada meedikute töökoormuse küsimust. Haiglate liidu juhi Urmas Sule sõnul on nende eesmärk streik väärikalt lõpetada.

«Me arutasime, kuidas oleks kõige mõistlikum kriisiolukorras edasi minna, sest me peame ebamõistlikuks, et inimesed ei saa arstiabi,» rääkis haiglate liidu juht Urmas Sule. Ta lisas, et üheltpoolt on meedikute töökoormuse teema hästi emotsionaalne, teistpidi tuleb seda käsitledes olla ka väga ratsionaalne. Seetõttu tehti täna arstide liidule ettepanek seda homsel kokkusaamisel arutada.

«Emotsionaalselt me võime kirjelda olukorda, mis on väga keeruline, aga meie koosoleku mõte on panna emotsioonid paberile ja jõuda ratsionaalsete ettepanekuteni,» toonitas haiglate liidu juht. «Muidu me vahetame teineteisele emotsionaalseid kirjatükke ja tekitame täiendavat tüli ja see on hetkel ebamõistlik,» lisas ta.

Milliste töökoormuste üle homme arutlema hakatakse, ei soostunud Sule ütlema. «Kui ma seda hakkaksin tegema, siis ma hakkaksin ennustama homset koosolekut ja selleks on meil üks saade «Selgeltnägijate tuleproov», aga mina seda küll ei julgeks enda kanda võtta,» sõnas ta. Ta lisas, et kui ta seda ka teeks, siis oleks ta «natukene häbematu» ja paneks homse koosolekul osalejatele sõnad suhu.

Väärikas lõpp

Sule sõnul on homse kokkusaamise mõte rääkida teemad läbi nii kaugele kui võimalik.  «Meie ühine huvi on, et streik mitte ainult ei kestaks lühikest aega, vaid ka lõppeks väärikalt. Et see ei puudutaks patsientide ega tervishoiutöötajate väärikust ega riigimeeste väärikust.» «See on äärtetult oluline,» rõhutas ta.

Sule sõnul ei ole võimalik rääkida kõikidest teemadest korraga, vaid tuleb valida välja üksikud teemad ja seal saavutada läbimurre.

Pärnu haigla on streigiks valmis

Arstide liit on varem teatanud, et kui streig iläbirääkimistel edu ei saavutata, siis laieneb see järgmisel nädalal Pärnu, Viljandi,  Narva ja Kuressaare haiglate nn polikliinikute ossa. Kas Urmas Sulel tuleb esmaspäeval Pärnu haigla juhina seista silmitsi ka streigiga, ei soovinud ta pikalt kommenteerida.

«Valmisolek selleks on 100 protsenti juba täna õhtul. Kas  see juhtub või mitte, ei ole hetkel tähtis,» sõnas ta. Streigi laienemine Pärnu haiglasse selgub reedeks ning siis teavitatakse sellest ka patsiente. «Kui see nii läheb, võtame kõik meetmed kasutusele nagu on tehtud Tallinnas ja Tartus,» lubas ta.

Oma pressiteates kinnitas haiglate liit, et teevad kõik selleks, et esitada haigekassale võimalikult peatselt konkreetsed ettepanekud, kuidas haigekassa eelarve piires prioriteete ümber seades oleks võimalik leida rahalist katet arstide ja õdede ettepanekutele.

Haiglate liit otsustas täna saata Eesti Arstide Liidule uuesti 28. septembril saadetud palgapakkumise, mis arvestab töövõtjate esitatud kollektiivlepingu projekti. Homsel kohtumisel on kavas arstide liidu esindajatega arutada ka töökoormuste vähendamise võimalusi.

 Liidu eelnevalt tehtud 6,6 protsendi suurune palgatõusu pakkumine saab realiseeruda juhul, kui haigekassa nõukogu nõustub muutma vastavalt teenuste hinnakirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles