Uuring: intellektipuudega mehi ohustab seksuaalne ärakasutamine

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix
Suubritannias tehtud intellektipuudega meeste seksuaalkäitumist puudutav uuring näitab, et õpiraskustega mehed pole pahatihti kursis, kust rasestumisvastaseid vahendeid hankida ning mitmed neist on kogenud pealesunnitud vahekorda.

Doktor Evan Yacoubi juhitud uurimisrühm Londonis asuva Springfieldi haiglast küsitles 17  õpiraskustega täiskasvanud meest, et uurida nende intiimkäitumist ja seksialaseid teadmisi, kirjutab Reuters.

Kümme meest vanuses 29-65 aastat elasid turvakodudes, ülejäänud seitse 19-49 aastast vastajat aga kinnistes haiglates.

Vastanute väidetav seksuaalpartnerite arv jäi vahemikku 0-40. Ükski meestest polnud abielus, kuid 14 neist ütlesid, et on olnud pikaajalistes suhetes ning kaks elasid oma väljavalituga koos.

Leiti, et meeste seksialaste teadmiste tase erines suuresti. Enamik neist oli küll rasestumisvastaste vahendite kasutamisega kursis, aga paljud polnud kindlad, kust neid hankida saab. Suurem osa vastajaist teadis ka, mida kujutavad endast HIV, aids ja sugulisel teel levivad haigused, kuid mõned meestest uskusid, et HIV levib muuhulgas näiteks WC-pottide või vannide kaudu.

Yacoub ja tema kolleegid tõid välja ka fakti, et mitmed õpiraskustega mehed väitsid, nagu oleksid nad kogenud pealesunnitud vahekorda. Uurimisrühma hinnangul näitab see, kui oluline on intellektipuudega inimeste suguelu lähemalt uurida, kuna nad on keskmisest suuremas ohus seksuaalselt ärakasutatud saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles