Kõhuvaluravim No-spa muutub retseptivabaks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Retseptid.
Retseptid. Foto: Peeter Langovits
Ravimiamet teatas, et homsest arvatakse kõhuvalu leevendamiseks mõeldud Sanofi-Aventis Estonia OÜ ravim No-spa (40 mg tabletid, toimeaine drotavetiin) käsimüügiravimite hulka.

No-spad kasutatakse hootiste kõhuvaludena tajutavate seedetrakti, sapi- ja kuseteede silelihasspasmide leevendamiseks ja seni sai seda apteegist osta vaid retsepti alusel.

Ravimiameti ravimite osakonna juhataja Katrin Kiisk selgitas Tarbija24.ee`le, et ravimi muutmine käsimüügiravimiks toimub tavaliselt müügiloa hoidja taotluse alusel. Lisaks tuleb esitada andmed ravimi kasutamiskogemuste kohta Eestis ja mujal maailmas, ülevaade kõrval- ja koostoimetest ning väärkasutamisega kaasnevatest ohtudest.

Kui esitatud andmetest selgub, et ravim ei ole arsti järelevalveta kasutamisel patsiendile ohtlik, seda ei ole kasutatud ebaotstarbekalt ning see ei sisalda aineid, mis nõuaksid lisauuringuid, siis võib amet ravimi arvata kasimüügiravimite sekka.

«Eeltoodud tingimusi täites sai No-spa 20 tabletiga pakend käsimüügiravimiks. Suuremad pakendisuurused mitte,» märkis Kiisk.

No-spa on eeskätt täiskasvanutele mõeldud ravim ja laste puhul peaks selle kasutamise kohta nõu küsima arstilt. Alla aasta vanustele on ravim vastunäidustatud. No-spa on vastunäidustatud ka raske neeru-, maksa- või südamepuudulikkuse korral.

Kõrvaltoimetest võivad No-spa kasutamisel esineda iiveldus, kõhukinnisus, peavalu, pearinglus, unetus, südamekloppimine ja vererõhu langus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles