Eesti ravimimüügi edetabelit juhivad südameravimid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteegiriiulist otsitakse kõige sagedamini abi südamehaiguste, valude ja kõhukinnisuse vastu.
Apteegiriiulist otsitakse kõige sagedamini abi südamehaiguste, valude ja kõhukinnisuse vastu. Foto: Peeter Langovits

Eestis enim müüdavate nii retsepti- kui ka käsimüügiravimite edetabeli on vallutanud südamehaiguste ravimid.

«See tabel kajastab üsna hästi Eesti inimese tervist, siit tulevad välja need haigused, mis  inimesi kõige sagedamini vaevavad,» rääkis ravimiameti ravimite osakonna juhataja Katrin Kiisk ETV saates «Paar» ravimimüügi edetabelit tutvustades.

Retseptiravimitest olid seitsme enammüüdud ravimi seas rohud, mida kasutatakse erinevate südamehaiguste korral, näiteks kõrgvererõhutõbi, südamerütmihäired, stenokardia.

Neile järgnesid mao ja kaksteistsõrmiksoole ning diabeediravimid. Kiisk tõdes, et Eesti ongi südamehaiguste puhul Euroopas esimeste seas.

Ka käsimüügiravimite esikümnes on kaks ravimit, mida kasutatakse südamehaiguste korral tromboosiprofülaktikaks. Käsimüügist tavatsevad eestlased osta ka mäluparandavaid preparaate, C-vitamiine, valuvaigisteid ja palavikualandajaid ning kõhulahtisteid. «Tore on näha, et inimesed püüavad suitsetamist maha jätta, sest kümnendal kohal on just see ravim,» tõdes Kiisk.

Kiisa sõnul Eesti inimeste tabletiarmastus kasvab, kuid siiski võtab keskmine eestlane tablette kaks korda vähem kui keskmine põhjamaalane. Ka sagedamini esinevad tõved on Põhjamaades ja Eestis sarnased.

Kiisa sõnul saab ainsa erisusena välja tuua, et kui Põhjamaades kasutatakse valuvaigistina peamiselt paratsetamooli, siis Eestis ja Lätis eelistatakse ibuprofeeni ja diklofenaki. Ta lisas, et neid ravimeid ja nende mõju võrreldes võiks eelistatum olla paratsetamool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles