Mumpsi tõttu kurdiks jäämine on arvatust levinum

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed kasutavad helide kuulamisel ka nahka.
Inimesed kasutavad helide kuulamisel ka nahka. Foto: Wikipedia.org

Jaapani teadlaste väitel võib mumpsi põdemise tõttu kuulmise kaotamine laste seas seniarvatust 20 korda sagedasem olla.

«Kurtus on mumpsiviiruse harvaesinev, kuid oluline  kõrvalnäht,» vahendab Reuters laste viirushaigustele pühendatud ajakirjas The Pediatric Infectious Disease Journal ilmunud uuringut.

Uuringus kasutati üle 7500 jaapani lapse andmeid. Neist 7400 läbisid pärast mumpsi diagnoosimist kuulmistesti ning selgus, et seitsmel lapsel ehk 0,1 protsendil uuritavatest esines osalist kurtust.

Ehkki kõik uuritud lapsed jäid kurdiks vaid ühest kõrvast, oli nende kuulmisele tekitatud kahju uurijate sõnul tõsine ja pöördumatu.

«Meid üllatas see, kui paljudel pärast mumpsi kuulmine kahjustub,» sõnas uuringus kaasa löönud doktor Hiromi Hashimoto Osaka lastekliinikust. Ta lisas, et ilmselt ei ole laialt teada, et mumps võib ka kuulmist mõjutada.

«Paljud jaapanlased usuvad, et lapsepõlves põetud mumps on leebe haigus,» sõnas Hashimoto ja rõhutas haiguse vastu vaktsineerimise tähtsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles