Potipõllumajandus kogub hooga poolehoidjaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansaplanti müüja Katrin Viggor näitab kohevaid rosmariinipõõsaid, mida on hea ka aknalaual kasvatada.
Hansaplanti müüja Katrin Viggor näitab kohevaid rosmariinipõõsaid, mida on hea ka aknalaual kasvatada. Foto: Raigo Pajula

Inimeste huvi taimede vastu näib aina kasvavat ning üha rohkem leidub neid, kes tunnevad rõõmu isetegemisest, katsetades maitsetaimede ja köögiviljade kasvatamist kodustes tingimustes.



«Sellel aastal on selgelt näha tõusvat trendi, inimeste huvi taimekasvatuse vastu on märgatavalt kasvanud,» ütleb aianduskeskuse Hansaplant turundusjuht Ann Vainlo.
Tema sõnul ostetakse palju tilli-, basiiliku-, salati-, porgandi-, tomati- ning murulaugu-seemneid ja taimi.

Isetegijate ring on ka märgatavalt noorenenud. Kui varem tundis potipõllumajanduse vastu huvi enamasti keskealine või vanem pereinimene, siis nüüd tulevad ka noored endale seemneid ja noortaimi varuma. «Alles paar päeva tagasi käis paar noormeest, et sõbrale sünnipäevakinki leida,» muigab Vainlo.

Taimede ettekasvatamine

Praegu, kui aias veel külma tõttu suuri ettevalmistusi teha ei saa, soovitab aianduskeskuse Hansaplant aednik-konsultant Eve Urva tähelepanu pühendada seemnete külvamisele, maitsetaimedele, suvelillede ettekasvatamisele ja toalillede ümberistutamisele. Neid toimetusi saab teha just tubastes tingimustes.

Ettekasvatamine kestab taime külvist kuni istiku saamiseni. Ettekasvatamise all mõeldakse seemnete külvamist, külvide eest hoolitsemist, pikeerimist ning istutuskõlblikuks kasvatamist. Õue saab taimed istutada siis, kui temperatuur ulatub üle kümne kraadi.

«Suvelillede puhul on reegliks, et külvist õitsemiseks läheb kolm kuud,» lisab Urva.
Külviks on vaja seemneid, soovitavalt tuppa hästi sobivat minikasvuhoonet ja külvi pikeerimismulda. Urva rõhutab, et suvelillede puhul tuleks kasutada spetsiaalset mulda, tomatimulda ei tasu suvelille seemet panna.

Külvi pikeerimismullas on liivasisaldus kõrgem, et see piisavalt niiskust hoiaks. Seetõttu ongi mõttekas kasutada minikasvuhoonet, mis aitab hästi hoida ühtlast temperatuuri ja niiskust.
Tasakaalus peavad olema niiskus, valgus ja soojus. Kasta ei tasu kastekannuga, pigem veepritsiga piserdada. Taimele on ühtviisi ohtlikud nii ülekastmine kui ka liigne kuivus.

Kõigepealt tulevad nähtavale idulehed, kuid niipea kui on näha õigeid lehti, tuleks tõusmed pikeerida ehk ümber istutada õiges suuruses potti. Taimed ei tohi olla liiga tihedalt koos, sest väljaveninud taim ei anna head saaki.

Urva soovitab algajal potipõllunduse viljelejal osta noortaimi, millel olevat seemnete ees mitu eelist. Noortaimed ei ole kasvukeskkonna suhtes nii nõudlikud kui seemned, viimased vajavad soojuse, niiskuse ja valguse jälgimisel suuremat hoolt ja rohkem aega.

«Noortaim on pistikust kasvatatud, korralike juurtega elujõus taim, mis tuleb potti istutada ning edasi kasvatada,» räägib Urva. Nii võidab ajas umbes kuu aega juurde. Noort maitsetaime võib kohe julgelt aknalaualt toidu jaoks näpistama hakata.

Kui aknalaudadel napib ruumi, võib maitsetaimed ühte potti panna. Tuleb vaid teada, et osa taimi vajab rohkem niiskust kui teised. Pune ja liivatee tahavad kuivemat keskkonda, meliss ja liivatee aga niiskemat. Kõige õrnemad ja nõudlikumad on rosmariin ja basiilik.

Taimed tuleks hoida aknalaual, kuna valgus on kasvamise puhul üks olulisemaid tingimusi. Taim tuleks istutada sellisesse potti, kus põhjas on auk, siis ei teki ülekastmise ohtu.

Eelista noortaimi

Kastmise puhul Urva sõnul rusikareeglit ei ole, see sõltuvat kasvukeskkonnast. «Kehtib reegel, et mida soojem on tuba, seda rohkem tuleb kasta,» räägib ta.

Maitsetaimi võib kohe ühe kolmandiku võrra tagasi näpistada, nii kasvab tihedam põõsas. Noortaime hind oleneb taime suurusest ja algab kaheksast kroonist.

Toalillede omanikel, kes veel ei ole jõudnud toalilli üle vaadata ja vajadusel ümber istutada, peaksid need hoolitseva pilguga üle vaatama, sest päevade pikenedes hakkavad taimed hoogsamalt kasvama. «Kui lillepott on jäänud liiga väikeseks, tuleb muld ära vahetada, surnud juured ära lõigata ja taim näpu jagu suuremasse istutuspotti istutada,» õpetab Urva.

Tema sõnul ei ole lilli paar nädalat pärast ümberistutamist vaja väetada, kuid kindlasti tuleb ümberistutatud toalilli korralikult kasta.

Maitsetaimed ja suvelilled

•    Istuta 1–3 noortaime ühte kasvupotti. Suvelilled istuta ettekasvatuspotti või 3–5 taime otse amplisse.
•    Aseta kasvatuspott võimalikult valgesse kohta, toasooja.
•    Maitsetaimi võid kohe hakata kasutama. Latva kärpides muutuvad taimed harulisemaks ja ilusamaks.
•    Kasta mõõdukalt.
•    Väeta spetsiaalse orgaanilise maitsetaimede väetisega vähemalt kord kahe nädala tagant. Suvelillede puhul kasuta suvelilleväetist.
•    Soovi korral istuta kevadel aeda.

Juur- ja köögiviljade külvitabel

•    Kasvuhoonesse märtsi teisest poolest kuni aprilli esimese pooleni: aedsalat, jääsalat, kapsas, spinat, till, kurk, lillkapsas, nuikapsas, peakapsas, petersell, porrulauk, redis, tomat.
•    Avamaale aprilli teisest nädalast: aedhernes, porgand,  till, kõrvits, redis, sibul, naeris.
•    Avamaale aprilli viimasel nädalal ja mai esimesel nädalal: aedsalat, aeduba, till, kaalikas, jääsalat, peet.
Lillede külvitabel
•    Kasvuhoonesse aprilli esimesel poolel: aster, hiina nelk, kaunis põisrohi, levkoi, lillhernes, lupiin, lõvilõug, mõrsjalill, nemeesia, peiulill, pruudisõlg, päsmaslill, raudürt, rõngaslill, tukalill, viltleht, õlelill, ämbliklill.
Allikas: Hansaplant

Kas valida plastmass- või savipott?

Vastab aianduskeskuse Hansaplant aednik-konsultant Eve Urva
•    Sageli kardetakse asjatult, et plastmasspott ei kõlba kuskile ja ei lase taimel hingata. Ometi on sellel ka eeliseid.
•    Plastmasspoti puhul tuleb arvestada, et ta hoiab rohkem niiskust ning seetõttu peab vähem kastma. Plastmasspott on kergem ega mõju nii massiivsena.
•    Samuti kui ümbrispott on savist, siis tasub meeles pidada kahte savipotti mitte kokku panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles