Kohvik-pood NOP tunneb lihtsat kunsti, kuidas kevad söögilaua peategelaseks muuta: kulbiga värvivürtsi ja peotäite kaupa kohalikku salatit.
Nopi kevad lauale
Feta-greibi salat greibivinegretiga
Viiele
• 500 g feta juustu (suure tükina)
• 2–3 punast greipi, jäta 1/2 greipi vinegretiks
• 150 g kirsstomateid
• 50 g röstitud kreeka pähkleid
• 100 ml oliiviõli
• 1 sl punase veini äädikat
• 100 g Kalamata oliive
• salatilehti – friseed, lollo rosso’t, tammelehesalatit
• soola, pipart
Pese salatilehed, rebi suupärasteks tükkideks, tõsta kaussi ja sega. Vinegreti valmistamiseks pigista eraldi kaussi poole greibi mahl, lisa punase veini äädikas ja oliiviõli, maitsesta soola, värskelt jahvatatud must pipraga ning sega kõik ühtlaseks. Lõika kirsstomatid pooleks, lisa rebitud salati hulka, piserda üle greibivinegretiga ja sega õrnalt läbi.
Koori greibid noaga nii, et paistma jääks puhas viljaliha, lõika risti õhukesteks ratasteks. Lõika feta juust õhukeseteralise noaga samuti õhukesteks viiludeks, kastes iga viilu järel noatera sooja vee alla, et juust ei jääks selle külge kinni. 500 g tuleks lõigata 10 viiluks.
Serveerimisel tõsta taldrikule vinegretiga maitsestatud «salatipall», lao selle kõrvale vaheldumisi greibirattad ja fetaviilud. Poeta peale kolm-neli oliivi, murenda sõrmede vahel juurde kreeka pähklid. Tilguta greibivinegretti ka juustule ja lisa veel musta pipart.
Leivale kaneelieksootikat
Banaanileib kaneelivõiga
• 300 g nisujahu
• 3 tl küpsetuspulbrit
• 2 tl jahvatatud kaneeli
• 90 g heledaid rosinaid
• 70 g fariinsuhkrut
• 185 ml piima
• 100 g võid
• 1 muna
• 3 küpset banaani
Kaneelivõiks
• 100 g võid
• 1 tl jahvatatud kaneeli
Sõelu kaussi jahu, lisa küpsetuspulber, kaneel, rosinad ja fariinsuhkur. Sega kuivained läbi.
Vahusta eraldi kausis kergelt muna, lisa piim ja sulatatud või. Vala see jahusegu hulka ja sega tainas puulusikaga ühtlaseks. Suru banaanid kahvliga parajalt tükiliseks püreeks. Sega banaanipüree taina hulka, tõsta võiga määritud leivavormi (30 x 12 x 8 cm) ja küpseta eelsoojendatud ahjus 175 °C juures 45–50 minutit. Tõsta võrerestile jahtuma.
Kaneelivõiks sega toasoe või jahvatatud kaneeliga ühtlaselt kokku.
Tomati-fenkoli supp
kitsejuustu ja gremolata’ga
Viiele
• 4 sl oliiviõli
• 1 suurem fenkol ehk apteegitill
• 1 keskmine sibul
• 1-2 küüslauguküünt
• 2 purki purustatud konservtomatit (à 400g)
• 50 ml valget veini
• 300 ml kanapuljongit
• 1 sl sidrunimahla
• soola, suhkrut, valget pipart
gremolata’ks
• 2 sl hakitud peterselli
• 2 sl fenkoli rohelisi hakitud oksakesi
• 1 peenestatud küüslauguküüs
• 1 sl riivitud sidrunikoort
• 5 sl pehmet kitsejuustu
Puhasta fenkol ja haki peeneks, ilusad ja värsked «oksad» hoia gremolata jaoks. Samuti haki peeneks sibul ja küüslauk. Kuumuta poti põhjas oliiviõli, lisa fenkol, sibul ja küüslauk ning kuumuta tasasel tulel pehmeks.
Jälgi, et nad tumedaks ei muutuks. Lisa valge vein, lase veinil maha keeda, seejärel lisa purustatud tomatid, kanapuljong ja sidrunimahl. Keeda tasasel tulel 30–40 minutit. Maitsesta suhkru, soola ja värskelt jahvatatud valge pipraga. Püreesta mikseris või sauseguriga sametiseks. Vajadusel võib supi konsistentsi parandada vähese puljongiga.
Sega riivitud ja peenemaks hakitud riivitud sidrunikoor, peenestatud lehtpetersell, fenkolioksad ja küüslauk korralikult läbi.
Tõsta supp taldrikutesse, riivi keskele kitsejuustu ja lisa peale gremolata’t.