Nopi kevad lauale

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kohvik-pood NOP tunneb lihtsat kunsti, kuidas kevad söögilaua peategelaseks muuta: kulbiga värvivürtsi ja peotäite kaupa kohalikku salatit.



Greibine maitsemäng


Feta-greibi salat greibivinegretiga



Viiele


•    500 g feta juustu (suure tükina)


•    2–3 punast greipi, jäta 1/2 greipi vinegretiks


•    150 g kirsstomateid


•    50 g röstitud kreeka pähkleid


•    100 ml oliiviõli


•    1 sl punase veini äädikat


•    100 g Kalamata oliive


•    salatilehti – friseed, lollo rosso’t, tammelehesalatit


•    soola, pipart


Pese salatilehed, rebi suupärasteks tükkideks, tõsta kaussi ja sega. Vinegreti valmistamiseks pigista eraldi kaussi poole greibi mahl, lisa punase veini äädikas ja oliiviõli, maitsesta soola, värskelt jahvatatud must pipraga ning sega kõik ühtlaseks. Lõika kirsstomatid pooleks, lisa rebitud salati hulka, piserda üle greibivinegretiga ja sega õrnalt läbi.


Koori greibid noaga nii, et paistma jääks puhas viljaliha, lõika risti õhukesteks ratasteks. Lõika feta juust õhukeseteralise noaga samuti õhukesteks viiludeks, kastes iga viilu järel noatera sooja vee alla, et juust ei jääks selle külge kinni. 500 g tuleks lõigata 10 viiluks.



Serveerimisel tõsta taldrikule vinegretiga maitsestatud «salatipall», lao selle kõrvale vaheldumisi greibirattad ja fetaviilud. Poeta peale kolm-neli oliivi, murenda sõrmede vahel juurde kreeka pähklid. Tilguta greibivinegretti ka juustule ja lisa veel musta pipart.



Leivale kaneelieksootikat

Banaanileib kaneelivõiga



•    300 g nisujahu


•    3 tl küpsetuspulbrit


•    2 tl jahvatatud kaneeli


•    90 g heledaid rosinaid


•    70 g fariinsuhkrut


•    185 ml piima


•    100 g võid


•    1 muna


•    3 küpset banaani


Kaneelivõiks


•    100 g võid


•    1 tl jahvatatud kaneeli


Sõelu kaussi jahu, lisa küpsetuspulber, kaneel, rosinad ja fariinsuhkur. Sega kuivained läbi.


Vahusta eraldi kausis kergelt muna, lisa piim ja sulatatud või. Vala see jahusegu hulka ja sega tainas puulusikaga ühtlaseks. Suru banaanid kahvliga parajalt tükiliseks püreeks. Sega banaanipüree taina hulka, tõsta võiga määritud leivavormi (30 x 12 x 8 cm) ja küpseta eelsoojendatud ahjus 175 °C juures 45–50 minutit. Tõsta võrerestile jahtuma.


Kaneelivõiks sega toasoe või jahvatatud kaneeliga ühtlaselt kokku.



Supilõunaks


Tomati-fenkoli supp


kitsejuustu ja gremolata’ga


Viiele


•    4 sl oliiviõli


•    1 suurem fenkol ehk apteegitill


•    1 keskmine sibul


•    1-2 küüslauguküünt


•    2 purki purustatud konservtomatit (à 400g)


•    50 ml valget veini


•    300 ml kanapuljongit


•    1 sl sidrunimahla


•    soola, suhkrut, valget pipart


gremolata’ks


•    2 sl hakitud peterselli


•    2 sl fenkoli rohelisi hakitud oksakesi


•    1 peenestatud küüslauguküüs


•    1 sl riivitud sidrunikoort


•    5 sl pehmet kitsejuustu


Puhasta fenkol ja haki peeneks, ilusad ja värsked «oksad» hoia gremolata jaoks. Samuti haki peeneks sibul ja küüslauk. Kuumuta poti põhjas oliiviõli, lisa fenkol, sibul ja küüslauk ning kuumuta tasasel tulel pehmeks.



Jälgi, et nad tumedaks ei muutuks. Lisa valge vein, lase veinil maha keeda, seejärel lisa purustatud tomatid, kanapuljong ja sidrunimahl. Keeda tasasel tulel 30–40 minutit. Maitsesta suhkru, soola ja värskelt jahvatatud valge pipraga. Püreesta mikseris või sauseguriga sametiseks. Vajadusel võib supi konsistentsi parandada vähese puljongiga.


Sega riivitud ja peenemaks hakitud riivitud sidrunikoor, peenestatud lehtpetersell, fenkolioksad ja küüslauk korralikult läbi.



Tõsta supp taldrikutesse, riivi keskele kitsejuustu ja lisa peale gremolata’t.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles