Akne on nahahaigus, mida saab ravida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
Kosmeetik Marika Freiberg räägib näonaha korraliku puhastamise tähtsusest ja rõhutab, et akne on nahahaigus, mida saab nahaarsti abiga väga tõhusalt ravida.

Akne pole ju päris haigus - või on?

Kahjuks on väga paljude noorte ja ka täiskasvanute, sealhulgas lapsevanemate seas tänaseni levinud arusaam, et akne läheb ise üle ning kuna see pole nii-öelda päris haigus, vaid pigem ilumure, siis ei ole tarvis seda ka ravida. Reaalsuses on akne aga nahahaigus, mis põhjustab palju sotsiaalseid probleeme ning mida on võimalik edukalt ravida.

Akne läheb ju ise üle?

Tõsi, akne võib ka ise üle minna, aga miks peab inimene enne mitu aastat selle all kannatama - raskemal juhul sõna otseses mõttes oma näos mädakoldeid kaasas kandma. Akne on nahahaigus, mille ravi määrab nahaarst.

Kui iseenesest, ilma ravimiteta võib akne üle minna 3-10 aastaga, siis ravi kestab 4-8 kuud ning see on väga edukas. Siinkohal pean oluliseks rõhutada, et aknet ravib nahaarst, mitte kosmeetik. Kosmeetiku ülesanne on naha järelhooldus - rahustamine, niisutamine, puhastamine ja konsulteerimine.

Just seesama uskumus - akne läheb ise üle - on üks enamlevinud müüte lapsevanemate seas. Kuna nende noorusajal ei räägitud aknest kui haigusest ega olnud korralikku akneravi, siis ei näe nad põhjust ka oma lastega nahaarstile pöörduda.

Tihti lohutavad vanemad lapsi, et ka neil oli nooruses akne, mis läks ise üle - mainimata jäetakse aga aknest põhjustatud sügavad armid, mida isad tihtipeale habemega varjavad. Õigeaegne ravi päästab nii hilisematest armidest kui sotsiaalsetest probleemidest, mida akne põhjustab.

Aknega noored, kellel nahamure rikub nooruse ilusaimad aastad, on tihtipeale endasse tõmbunud ning tunnevad piinlikkust oma näonaha pärast. Kosmeetik saab siinkohal lisaks naha hooldamisele pakkuda ka toetamist ja nõustamist - noored vajavad lohutamist ja motiveerimist, et pikk akne ravi korralikult läbi teha.

Seep on parim pesuvahend?

Mida aeg edasi, seda enam noori on aknega hädas - kui minu kooliajal oli klassis üks vistrikulise nahaga tüdruk, siis mu poja klassis on selliseid lapsi mitu korda rohkem. Kui varem peeti aknet peamiselt tüdrukute mureks, siis tänapäeval esineb raskemakujulist aknet hoopis noormeestel - näonaha eest hoolitsemine, selle puhastamine ja kreemitamine ei ole kindlasti mitte ainult tüdrukute pärusmaa.

Ka vale nahahooldus on üheks akne põhjuseks - nahka puhastatakse hoolimatult ning valede toodetega. Siiani on levinud müüt, et rasust nahka tuleb pesta pesuseebi või palja veega. Tegelikult kuivatab seep naha pindmist kihti, mille alla jääb rasu alles ning see ei saa läbi kuiva naha ka nahapinnale tungida. Paljas vesi jällegi ei puhasta rasu ära.

See võib tunduda äraleierdatud jutuna, aga nahka tuleb puhastada hommikul ja õhtul rutiinselt õigete näohooldustoodetega. Just selle lihtsana näiva reegli vastu eksivad väga paljud. Tüdrukud meigivad end hoolikalt, ent kahjuks ei võta paljud neist meiki sama hoolikalt ka maha - nühitakse lihtsalt vatitupsudega või veega. Noormehed jällegi peavad nahahooldust tüdrukute teemaks ega suhtu sellesse täie tõsidusega.

Igaühel on vaba valik, kas üritada ise määrata oma nahatüüpi, nahaprobleeme ja katse-eksituse teel leida endale sobivad tooted või aidata professionaalidel end aidata. Tihtipeale ostetakse ohtralt ja kasutatakse korraga näohooldustooteid, mis tegelikult ei vasta naha vajadustele või on suisa vastupidiste toimetega - üks niisutab, teine matistab.

Probleemse naha hooldus on kallis?

Probleemse naha hooldus ei pruugi olla tingimata kallis - kui on leitud nahale sobivad hooldus- ja ravitooted. Kui veidi arvutada, siis võivad poest reklaamide ajel ostetud tooted minna kokkuvõttes palju kallimaks - hunniku mittesobivate vahendite asemel tasub hankida üksikud vajalikud raviotstarbelised tooted.

Lisaks õpetavad arst ja kosmeetik tooteid õigesti kasutama - tihtipeale on nahaprobleemid põhjustatud liiga vähesest või liialt rohkest puhastusvahendi kasutamisest.

Igal noorel, nii tüdrukul kui poisil, võib esineda näol, rinnal ja seljal üksikuid vistrikke - see on täiesti loomulik. Kui vistrikud on põletikulised ja mädased, nahk rasune ja esinevad sagedased komedoonid, on tegemist aknega.

Noored jagunevad enda nahaseisundi hindamisel kaheks - ühtede jaoks näib üksik vistrik maailma lõpuna, teised jällegi eitavad oma nahaprobleemi. Akne illustreeriva materjalina kasutatakse tihtipeale fotosid väga raskekujulisest aknest - noored võrdlevad enda nahaseisundit nende piltidega ning kuna neil «ei ole ju nii hull», siis ei peeta vajalikuks oma nahka ka ravida.

Soovitan otsida lisainfot näiteks internetist, ent hoiatan foorumites teineteiselt nõu küsimise eest ning soovitan usaldada infoportaale. Hea näitena võib välja tuua tänavu kevadel avatud www.akne.ee, mis annab infot vistrike olemuse, vormide ja erinevate ravivõimaluste kohta.

Ükski veebilehekülg ei aita täpselt määrata nahatüüpi ega nahaprobleeme, küll aga leiab internetist vajalikud kontaktid, kuhu oma murega pöörduda. On oluline, et noored ei tunneks end oma murega üksi ning nad julgeksid teha esimese sammu - pöörduda oma murega vanemate, kosmeetiku või nahaarsti poole, kellega koos ebameeldiv akne välja ravida.

***

Nahaarstide vastuvõtuinfo leiad derma.ee lehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles