Tallinn seljatab süstivate narkomaanide hulgaga Riia ja Vilniuse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas on Vilniuse ja Riiaga võrreldes kordades rohkem süstivaid narkomaane ja HIV-positiivseid. Pildil süstlavahetuspunkt Koplis.
Tallinnas on Vilniuse ja Riiaga võrreldes kordades rohkem süstivaid narkomaane ja HIV-positiivseid. Pildil süstlavahetuspunkt Koplis. Foto: Toomas Huik
Kuigi Tallinn jääb teistele Baltikumi pealinnadele elanike arvult tublisti alla, ületab meie pisike pealinn suuremaid naabreid süstivate narkomaanide ja HI-viirusesse nakatunute arvult kordades.

Tallinnas on hinnanguliselt 10 000 süstivat narkomaani, Vilniuses, mis on meie pealinnast elanike arvult ligi 100 000 võrra suurem, 2200 ning Balti riikide suurimas pealinnas Riias 4700.

Käsikäes süstivate narkomaanide hulgaga käivad ka HI-viirusesse nakatunute arvud ja värskelt valminud HIV levikut ja süstivate narkomaanide riskikäitumist Balti riikides käsitlenud uuringu andmetel on HIV-positiivsed rohkem kui pooled Tallinna süstivad narkomaanid, Riias ja Vilniuses vastavalt 22 ning kaheksa protsenti.

Mainitud uuring valmis Eesti, Läti ja Leedu koostöös ning seda juhtis tervise arengu instituudi nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna HIV/aidsi ekspert Kristi Rüütel. Tema sõnul võib antud olukorra põhjuste üle palju vaielda, kuid kindlasti ulatub osa neist keerulisse taasiseseisvumisprotsessi algusaega.

Kuivõrd praegu on vähemalt majanduses käes sarnane kriisiaeg, kardab Rüütel, et narkootikumide tarvitamine võib saada uue tõuke. «Üks asi, mille pärast me oleme mures on just see sotsiaalmajanduslik olukord, sest narkomaania on sellega väga tihedalt seotud ja kui meil peaks nüüd asjad jälle väga halvaks minema ja töötus kasvama, siis on täiesti reaalne oht, et ka narkomaania võib uuesti hoogu juurde saada,» rääkis Rüütel.

Ta lisas, et just seetõttu on praegu oluline ennetada riskikäitumist – mida vähem inimesi raskustesse satub ja töö kaotab, seda väiksema tõenäosusega hoogustuvad narkomaania ning HIV levik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles